Nyheter

Palestinere begravd som helter på Vestbredden

To palestinske tenåringer som ble drept i sammenstøt med israelske soldater natt til torsdag, ble begravd på Vestbredden samtidig med en palestiner som døde i israelsk fengsel. Raseriet sydet.

Palestinske sikkerhetsstyrker sørget for at alle de tre døde ble hyllet som helter, og folk som kranset gatene, omtalte de døde som martyrer.

Maysara Abu Hamdeya ble ført til graven torsdag etter at han to dager tidligere døde av kreft i et israelsk fengsel. Etter middagsbønnen torsdag ble også 16-åringen Amer Nassar og hans ett år eldre fetter, Naji Belbisi, begravd.

En sydende og rasende menneskemengde sto langs gatene i Hebron for å vise respekt for kortesjen med Hamdeya. Opptoget brakte ham til en lokal moské før han ble gravlagt på en gravlund.

Skulle sprenge. Hamdeya hadde sonet ti år etter å ha blitt dømt til livsvarig fengsel for å ha forsøkt å sprenge en israelsk kafé i Jerusalem i lufta. Bomben ble plassert ut, men detonerte av en eller annen grunn ikke. Hadde den eksplodert, ville trolig mange mennesker blitt drept.

Palestinske myndigheter anklager Israel for å ha forsinket behandlingen av den kreftsyke Hamdeya og ga ham full militær honnør under begravelsen. Maskerte, væpnede menn avfyrte æressalver da båren med den døde kom til moskeen i Hebron.

Kule i hodet. Den 16-årige Amer Nassar ble truffet i hodet av en kule onsdag kveld da han og andre ungdommer kastet stein og brannbomber mot en israelsk veisperring i utkanten av byen Tulkarem på Vestbredden. Torsdag morgen ble Naji Belbisi funnet død ved sperringen av israelske soldater.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, hevdet at Israels bruk av dødelig makt viste at israelerne ønsket «å provosere til kaos» i de palestinske områdene.

Likene av Nassar og Belbisi, med blodige ansikter lett synlig, ble båret av uniformerte medlemmer av palestinske sikkerhetsstyrker gjennom fullpakkede gater i Anabta.

I tillegg ble en 18-åring behandlet på sykehus etter å ha blitt skutt i armen under opptøyene ved Tulkarem. Det har vært en rekke demonstrasjoner i De palestinske selvstyreområdene, særlig i byen Hebron, etter at Hamdeya døde.

Ny intifada? Palestinere i Hebron og andre steder oppfordret til generalstreik etter Hamdeyas død, og streiken fortsatte torsdag på tredje dagen. Men den israelske forsvarstalsmannen Amos Gilad avviste antydninger om at Israel står overfor en ny og tredje intifada blant palestinerne.

Uttrykket «intifada», som kan oversettes med «oppstand», er blitt brukt om palestinske opprør i periodene 1987-1993 og 2000-2005. Gilad sa torsdag at det i dag ikke fins krefter i de palestinske områdene som arbeider for et nytt slikt opprør. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter