Nyheter

Indisk surrogatimor for norsk par døde

– Dødsfallet viser at det er stor risiko involvert, mener norsk forsker.

En indisk kvinne som var surrogatimor for et norsk par, døde kort tid etter fødselen. Dødsfallet viser at det er stor risiko involvert, selv om det stort sett går bra, mener norsk forsker.

– Svangerskap og fødsel er forbundet med uforutsigbarhet for oss alle. Ting kan skje, og det bør surrogatikontraktene og partene ta høyde for, sier antropolog Kristin Engh Førde ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

For egne barn. Førde skriver doktorgrad om surrogati i India. Hun sier mange av de indiske surrogatikvinnene oppgir ønsket om å gi sine egne barn et bedre liv og en lysere framtid som motiv for å bli surrogat.

Den indiske kvinnen som døde i fjor høst, var gift og hadde egne barn. Hun var gravid med hepatitt E, gulsott og ble syk i svangerskapet. Hun døde like etter fødselen.

Ifølge infeksjonsspesialist Bent Von der Lippe ved Ullevål sykehus er risikoen for å dø i svangerskapet 10 til 20 prosent for gravide som pådrar seg hepatitt E-infeksjon..

Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i India har vært involvert i saken. Norske myndigheter bidro blant annet med registrering av foreldreskap før barnet reiste til Norge med forelder.

Ikke tillat. Surrogati er ikke tillat i Norge, men noen nordmenn benytter seg likevel av eggdonasjon i utlandet.

Helsedepartementet la fredag før påske fram forslag om endringer i bioteknologiloven. Det slås blant annet fast at privatpersoner som bryter bioteknologiloven, ikke skal kunne straffes, for eksempel ved kjøp av en surrogatmor i utlandet.

Mens regjeringen hele tiden har sagt at det kun handler om en presisering av loven, og ikke en lovendring, mener KrF det dreier seg om liberalisering. Helsedepartementet sier det er snakk om tydeliggjøring.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter