Nyheter

FN-sjef: Konflikten om Nord-Korea har gått for langt

Spenningsnivået i Nord-Korea-krisen blir stadig høyere. FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer mot en farlig spiral.

Tirsdag kom det enda en urovekkende melding fra det nordkoreanske regimet: Det omstridte atomanlegget i Yongbyon skal gjenåpnes etter å ha vært stengt siden 2007 som del av en internasjonal avtale.

FN-sjef Ban Ki-moon antyder at konflikten er i ferd med å komme ut av kontroll.

– Atomtrusler er ingen lek. Aggressiv retorikk og militær posisjonering resulterer bare i mottiltak og gir næring til frykt og ustabilitet, sa Ban på en pressekonferanse tirsdag.

– Ting må roes ned, ettersom denne situasjonen, som er blitt verre på grunn av manglende kommunikasjon, kan føre i en retning som ingen ønsker å gå, forsatte Ban.

Han fremholder at han ikke tror noen ønsker å angripe Nord-Korea på grunn av landets politiske system eller utenrikspolitikk. Samtidig er han redd for at «andre» vil reagere i tilfeller av «direkte militær provokasjon».

Mer plutonium. Det nordkoreanske atomanlegget som skal gjenåpnes, kan brukes til både sivile og militære formål. Anlegget har både en atomreaktor og et anlegg for anriking av uran.

– Det betyr at landet kan produsere mer plutonium slik at det kan øke sitt arsenal av atomvåpen, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

Det antas at Nord-Korea i dag har nok plutonium til mellom fire og åtte atombomber. En gjenåpning av atomanlegget vil kunne få langsiktige konsekvenser for sikkerhetssituasjonen i regionen.

Noe dempet? Samtidig kommer det også små tegn til at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er i ferd med å dempe den aggressive retorikken.

I en tale i helgen lot han være å fremsette nye trusler mot Sør-Korea og USA. I stedet fremholdt han at landets kjernefysiske kapasitet fungerer avskrekkende og beskytter landets uavhengighet.

– Det er på grunnlag av en sterk kjernefysisk kapasitet at det kan finnes fred og velstand og dermed lykke i folks liv, sa Kim i en tale han holdt i kommunistpartiets sentralkomité, og som ble offentliggjort tirsdag.

Selv om talen tolkes som en liten nedtrapping av retorikken, er det imidlertid ingenting som tyder på at krisen snart kan være over.

Økt spenning. De siste ukene har spenningene økt mellom Nord-Korea på den ene siden og Sør-Korea og USA på den andre. Nord-Korea har truet både USA og Sør-Korea med krig etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene som svar på en ny atomprøvesprengning.

Nord-Korea har de siste ukene kuttet de direkte telefonlinjene med Sør-Korea og truet med å stenge en industrisone der sørkoreanske bedrifter har fabrikker. Landet har også satt sine raketter i full beredskap og kunngjort at det nå hersker krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Nord-Korea har også framsatt flere trusler om angrep på amerikanske baser i Stillehavet, mens USA har trappet opp beredskapen. Natt til tirsdag ble ytterligere ett marinefartøy utplassert ved kysten av Sør-Korea. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter