Nyheter

Utøya-offeret Håvard Vederhus får biografi

Ivret for AUF og for kirken i Oslo.

Historikeren Hans Olav Lahlum er kjent for å skrive om Arbeiderpartiets høvdinger. Nå skriver han om en av ungdomspolitikerne som ikke fikk sjansen til å bli det.

I april kommer biografien om Håvard Vederhus, melder Cappelen Damm. Han ble drept på Utøya, som bare 21 år gammel.

Lovende. «Boken vil handle om et stort politisk talent, et sammensatt menneske og et ekstraordinært engasjement, men samtidig også om den store tragedien 22. juli og den vanskelige veien videre», melder forlaget videre.

Mange hadde store forventninger til Håvard, skrev AUF-leder Eskil Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg i sine minneord. Han var leder av Oslo AUF og regnet som en av våre mest lovende politikerspirer.

Elevleder. Skoleåret 2008/2009 var Vederhus leder for Elevorganisasjonen, med 150.000 medlemmer. Blant forgjengerne i vervet var Erna Solberg, Jens Stoltenberg, Paul Chaffey og Raymond Johansen.

Som leder for den partipolitisk uavhengige organisasjonen var Vederhus utmeldt av AUF, men i et intervju i Vårt Land høsten 2008 understreket han at han kunne tenke seg en politisk karriere senere.

Kirkeaktiv. Han satt på dette tidspunktet også i ungdomsutvalget i Oslo bispedømme og i styringsgruppa for det såkalte Oslo-prosjektet. Sistnevnte utredet ny organisering av Den norske kirke i Oslo. Tidligere hadde han vært konfirmantleder, korleder og leder for ungdomsgudstjenestene i Grefsen menighet, men tiden og lysten til å involvere seg i lokalmenigheten var ikke til stede lenger.

– Det er litt trist, men vi har en kirke som er i utakt med befolkningen. Jeg forstår at ungdom ikke tiltrekkes av den, sa han.

– Vi bør legge ned noen kirker og heller bruke flere ressurser der vi ønsker å satse. Hovedpoenget med Oslo-prosjektet må være å nå dem som ikke er aktive i dag.

Kveldsgudstjenester. Han så for seg en egen ungdomskirke i sentrum, med kveldsgudstjenester og nattåpent som noen av tilbudene.

– Jeg tror ungdom i Oslo er litt redde for å vise tro. Vi trenger et sted der dette kan være normalt, sa Vederhus.

Et halvt år senere frontet han prosjektet «Ung katedral» i Majorstuen kirke.

– Vi skal prøve å ha et ungdomsarbeid i enhver lokalmenighet. Men vi vet at det ikke er realistisk å få dette til. Jeg tror også det handler om å se at man er en del av noe større, uttalte han.

Til gode formål. Hans Olav Lahlum skriver boken om Vederhus i tett samarbeid med hans familie.

«Lahlums forfatterroyalties for denne boken vil i sin helhet bli donert til et utvalg formål relatert til ungdomsarbeid», skriver Cappelen Damm i sin pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter