Nyheter

Hevder surrogati-legalisering vil føre til «barneavl»

Dersom Norge tillater surrogati, kan det føre til import av kvinner og «barneavl» for rike nordmenn, mener KrFs Øyvind Håbrekke.

– Det er jo ikke sånn at alle de som skulle ønske å benytte surrogati i Norge har en søster som er villig til å stille opp gratis. Det vil fortsatt være etterspørsel etter utenlandske kvinners tjenester, sier Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Babyboom fra India kan stoppes av ny lov

Han reagerer sterkt på et utspill fra tidligere justisminister Anne Holt (Ap), som mener frivillig ikke-kommersiell surrogati bør være lovlig i Norge.

– Hvis man skal følge Anne Holts logikk for å få surrogati i ordnede former, blir neste skritt å importere kvinner som kan leve i egne mottak og gå gravide for rike nordmenn. Da er vi over på farming og avl, sier Håbrekke.

– Holts utspill er historieløst. Bak oss har vi århundrer med kvinneundertrykking som går helt fram til nåtida. Da er det å foreslå å åpne for å leie ut kvinners livmor, grenseløst naivt, mener han.

LES OGSÅ: Støtter Mette-Marits surrogati-tur

Også innad i Ap møter Holts forslag kraftig motstand.

– På vegne av partiet kan jeg si at det er helt uaktuelt å vurdere surrogati i Norge. Det kommer til å være et forbud mot dette i lang tid framover, sier Arild Stokkan-Grande, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter