Nyheter

Sjømannskirken forbereder seg på det verste

Nordmenn i New Orleans venter på stormen Isaac.

Sjømannskirken i Miami slapp billig unna den fryktede stormen Isaac som nå herjer oppover Mexicogolfen.

– Vi hadde det verste været søndag ettermiddag og kveld. Her ble det ingen orkan, men det man kaller en tropisk storm. Vi sendte ut en melding til alle på vår epost-liste lørdag kveld. Folk ble informert om at dersom det ble et evakueringsvarsel, ville kirken ha døgnåpent, men det ble ikke nødvendig, sier Inger-Torill Kirkeby, administrasjons leder ved Sjømannskirken i Miami.

BILDESERIE: Sporene etter Katrina

Evakuert. Isaac er nå på vei mot New Orleans, og stormen er ifølge prognosene ventet sent tirsdag kveld eller onsdag morgen. Da varsler meteorologene at Isaac vil ligge på mellom 1 og 3 på orkanskalaen, som går fra 1 til 5.

– Vi sendte av gårde de fleste av staben til Houston i går, og nå er vi to personer igjen her. Vi skal nå sikre hele bygget, og så blir vi så lenge vi kan. Dersom det blir tvungen evakuering, må vi jo selvsagt reise, sier Erland Grøtberg, sjømannsprest og daglig leder ved Sjømannskirken i New Orleans.

– Hva slags oversikt har dere over byen?

– Vi har god kontakt og oversikt over de fastboende nordmennene i byen. De fleste har noen som kan hjelpe dem ut dersom det skulle bli nødvendig. Den bedriften i byen med flest norske ansatte har bestilt hoteller i Houston og vurderer i dag om de skal reise eller ikke.

LES MER: Krisealarm i USA på grunn av Isaac

Varmen. – Hva kan dere bidra med for de fastboende for New Orleans?

– Det er en del eldre mennesker her i byen som muligens vil trenge hjelp. For noen kan det bli tunge dager i etterkant med strømbrudd, og vanntilførselen kan bli borte. I og med at det er midt på sommeren her så vil det bli veldig varmt for mange. Det er nok noe av det verste.

Grøtberg mener New Orleans som by denne gangen er ganske godt rustet.

– Vi håper at det ikke skal bli en katastrofe denne gangen. Her i byen er man vant til orkan og det er ikke første gangen det kommer.

LES MER: Tusenvis rømmer fra orkan

Den store testen. I 2005 mistet mer enn 1.000 mennesker livet etter orkanen Katrinas herjinger.

– Jeg opplever at byen er mye bedre rustet nå enn den var den gangen. Men dersom prognosene innfrir og Isaac kommer rett innover byen så vil dette være en av de første store prøvene etter Katrina. Vi må jo være forberedt på det verste og vi vet hva som har skjedd tidligere. Det har vi med oss i bakhodet.

– Hva er det viktigste dere gjør nå?

– Først og fremst sikrer vi stedet og får en oversikt over alle nordmenn som befinner seg i byen. Dersom det blir evakuering må vi antakelig hjelpe noen ut. Blir det ikke tvungen evakuering blir vi mest sannsynlig igjen og ser hvem som trenger hjelp i etterkant. Vi vet ikke hvor mange turister som befinner seg i byen nå. Da er det viktig at vi er til stede slik at de har et sted de kan oppsøke, sier Grøtberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter