Nyheter

Terrorsaken trolig avsluttet

Straffeprosessen mot Anders Behring Breivik blir trolig avsluttet om kort tid. Verken han eller aktoratet vil anke dommen på 21 års forvaring.

Det betyr at den historiske dommen som ble avsagt i Oslo tingretts sal 250 fredag om kort tid vil være rettskraftig, og straffprosessen mot ham dermed avsluttet. Riksadvokaten kunngjorde sin beslutning umiddelbart etter at retten var hevet for siste gang fredag.

– Retten og påtalemyndigheten har sammenfallende syn på de rettslige aspektene. Påtalemyndigheten finner ikke grunn til å bringe problemstillingen inn for lagmannsretten gjennom en anke, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch i en pressemelding.

Breivik selv erklærte at han ikke vil anke dommen, men at han heller ikke ville akseptere den. Begge beslutningene ville nemlig innebære at han ga legitimitet til en domstol han ikke anerkjenner.

LES HELE DOMMEN HER:

– Det betyr at du ikke oppgir ankeadgangen. Da protokollerer vi det, repliserte Arntzen bryskt etter at det brøt ut munnhoggeri da Breivik var i ferd med å komme med en uttalelse til «militante nasjonalister i Norge og Europa».

Likevel synes en anke fra Breiviks side å være en rent teorietisk mulighet.

Tvilen ble avgjørende.

I domspremissene som knytter seg til den mentale helsen til Anders Behring Breivik, plukket tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen systematisk fra hverandre den sakkyndige erklæringen som konkluderer med at Breivik var psykotisk 22. juli i fjor og dermed strafferettslig utilregnelig.

– Av alle som har vurdert ham, er det bare de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim som har funnet psykosesymptomer. Retten har vurdert om han har klart å skjule symptomene, men bevisførselen gir liten støtte for dette. Den gir uansett ikke svar på hvorfor helsepersonell på Ila ikke fant slike symptomer før de første sakkyndige ble oppnevnt og medieforbudet opphevet, oppsummerte Arntzen i retten fredag ettermiddag.

Hun viste til de samme rettskildene som aktoratet framholdt i sin prosedyre, men var ikke enig i at kravet til tvil må ligge tett opp til det som gjelder for skyldspørsmålet – all annen tvil enn den rent teoretiske. Det er rom for mer tvil enn som så, ifølge Arntzen, som ikke konkretiserte hvor mye, utover å plassere den mellom sannsynlighetsovervekt og beviskravet for skyld som ligger anslagsvis over 90 prosent.

Straffen kan bli livsvarig.

Dommen på 21 års forvaring med en minstetid på 10 år er enstemmig, og er den strengeste Breivik kan ilegges innenfor gjeldende rett. Den åpner for at han kan holdes innesperret resten av livet, såfremt ikke domstolen i framtiden finner at kriteriene for tidsubestemt straff ikke lenger er til stede.

Breivik kan tidligst få prøvd sin mentale helse etter ti år, da minstetiden er utløpt. Deretter har han krav på ny prøving hvert femte år, men det er ikke noen maksimaltid.

– Selv om 21 års fengsel er en svært lang straff, finner retten det usannsynlig at tidsaspektet i seg selv vil redusere gjentakelsesfaren. Etter endt soning vil tiltalte etter all sannsynlighet fortsatt ha vilje og evne til å utføre mange og svært brutale drap, sa tingrettsdommer Arne Lyng da han begrunnet bruken av forvaring som straff mot Breivik.

Ankefristen går ut to uker etter at dommen ble forkynt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter