Nyheter

Slik blir soningen for Breivik

Dersom dommen ikke ankes, går Anders Behring Breivik umiddelbart over fra å sitte i varetekt til å sone ved Ila fengsel.

Hverdagen blir ikke stort annerledes. Breivik har sittet i varetekt under «særlig høyt sikkerhetsnivå» siden pågripelsen. Når dommen mot ham er rettskraftig, går han over til å sone. I praksis blir det ikke store endringer.

Tre celler. Terroristen har hatt tilgang til tre celler som hver er på ca. 8 kvadratmeter. To av dem er omgjort til arbeidsrom og treningsrom. Avdelingen har egen luftegård med høye betongmurer og overdekket netting slik at Breivik ikke skal få kontakt med andre under lufting.

De innsatte vekkes klokka 7 på hverdager og klokka 9 i helgene, og blir låst inn på cella klokka 20.30.

Sikkerhet. Forholdene gir en god pekepinn på hvordan livet hans kommer til å arte seg når dommen er rettskraftig.

– Tiltakene under regimet særskilt høy sikkerhet skiller seg i svært stor grad fra dem som gjelder for soning av en ordinær forvaringsdom. Han har ikke tilgang til aktivitetsbygget og treningsrommet, derfor har vi satt i stand et rom til ham hvor han kan trene, eller til noen av arbeidsplassene og skolen. Han har sin egen lille luftegård, fordi han ikke kan dele luftegård med de andre innsatte, sa fengselsdirektør Knut Bjarkeid tidligere denne uken.

Overvåkes. Overvåkingskameraer vil følge Breivik alle steder i fengselet, bortsett fra på cellen hvor han sover. Datamaskinen på arbeidsrommet er skrudd fast i bordet av sikkerhetshensyn, og veggene i cellen han har til rådighet er så å si ribbet. Det går fram av bildene Ila fengsel og forvaringsanstalt publiserte denne uken fra den avskjermede delen hvor Breivik blir holdt i varetekt.

Breivik fikk tilgang til PC i fengselet etter å ha forhandlet med politiet i en tidlig fase av etterforskningen. Etter at dommen er falt, er det imidlertid kriminalomsorgen eller helsevesenet som bestemmer om han fremdeles får ha den.

Kontakt. Hittil har Breivik vært fullstendig skjermet fra de andre innsatte, og slik vil det være framover.

– Han har bare kontakt med ansatte i fengselet nå. Det er ingen tvil om at vårt langsiktige mål mer at han skal ha kontakt med andre innsatte, men når det kan skje er det for tidlig å si nå, sier Bjarkeid.

I besøksrommet sørger et avlukke og et vindu for at Breivik blir forhindret fra enhver fysisk kontakt med sine gjester. All kommunikasjon må skje gjennom mikrofoner og høyttalere.

Bygges om. Ila fengsel måtte bygge om for å kunne ta imot Breivik, enten han ble dømt til forvaring eller overført til tvungen psykisk helsevern. Fengselet har i dag 67 plasser for forvaringsdømte, og har i tillegg bygget opp et eget regime for særlig høyt sikkerhetsnivå.

En ny avdeling skal stå klar til innflytting neste høst. Avdelingen skal huse innsatte som sliter psykisk og ikke kan fungere i ordinære forvaringsavdelinger, men deler av denne kan også omgjøres til avdeling for særlig høy sikkerhet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter