Nyheter

Barn dør av kulde

Flere barn har mistet livet i streng kulde i Afghanistan den siste måneden. Noor Mohammeds tolv dager gamle datter Laila er ett av dem.

– Jeg fikk en datter for en måned siden. Vi kalte henne Laila. Hun døde da hun var tolv dager gammel. Det var ikke noe vi kunne gjøre. Det er opp til Gud. Gud gir og Gud tar, sier Noor Mohammed.

Over 40 mennesker har omkommet i kulda i flyktningleirene i utkanten av hovedstaden Kabul og i fjellområdene sentralt i landet. Minst 28 av de døde er barn, og Redd Barna kaller vinteren den verste i Afghanistan på 15 år.

Organisasjonen har snakket med 37 år gamle Noor Mohammed, som bor sammen med familien i en av Kabuls leire for internt fordrevne. For to uker siden frøs den nyfødte datteren hans Laila i hjel.

– Min kone har grått hver dag siden Laila døde, forteller Noor Mohammed.

Frykter flere dødsfall. Hjelpeorganisasjoner frykter at flere skal dø. Det er varslet temperaturer ned mot minus 17 og mer snø i tiden fremover.

– I løpet av den siste måneden har vi registrert 40 dødsfall. Alle har dødd av kulde, og de fleste er barn, sier en talsmann for det afghanske helsedepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Redd Barna varsler om at mange familier mangler skikkelige tepper, klær og sko. I tillegg er det mangel på mat og brensel.

– Dette har vært en streng vinter, og barn har lite som beskytter dem mot den bitende kulda, sier landdirektør Bob Grabman.

– Om nettene faller temperaturen farlig lavt og truer nyfødte og små barn.

Afghanistan har mottatt enorme beløp i bistandskroner etter invasjonen og Talibans fall i 2001, men er fortsatt et av de fattigste landene i verden. Hjelpeorganisasjoner og myndigheter prøver nå å gi hjelp til sårbare familier.

Flyktninger. Noor Mohammed flyktet til Kabul med familien sin fra den krigsherjede provinsen Helmand for fire år siden. Familien har slått seg ned i en av de rundt 30 midlertidige leirene for internt fordrevne ved hovedstaden.

De rundt 20.000 menneskene her har flyktet fra krigshandlinger, vold og trusler, men skurene og teltene i leirene er ikke bygd for kuldegradene Afghanistan nå opplever.

– Den første vinteren vi var her, var første gangen barna så snø. De trodde det var sukkerspinn som falt fra himmelen. Men denne vinteren er det annerledes. Vi har aldri sett så dårlig vær før. Det er så utrolig kaldt, sier Mohammed.

Familien på tolv bor i et hus de ikke har råd til å varme opp, og uten isolasjon. Han tjener ikke nok penger som selger av brukte sko til å kjøpe brenselet som trengs, og frykter at kuldebølgen skal fortsette.

Matmangel. Afghanistan ble i fjor rammet av alvorlig tørke som ødela avlingene og skapte stor matmangel flere steder. 80 prosent av hveteavlingen ble ødelagt nord og vest i landet.

Myndighetene håper nå den harde vinteren også skal føre noe godt med seg. Når våren kommer og snøen smelter, er håpet at jorda igjen kan dyrkes og gi gode avlinger.

– Vi kommer til å oppleve snø og regn fram til mai, så vi håper vannmangelen er over i Afghanistan, sa Ghulam Rabani Haqiqatpal i landbruksdepartementet til Reuters i januar.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter