Nyheter

Sidestiller Utøya med forfølgelse av kristne

Professor Bernt Oftestad mener forfulgte kristne utsettes for samme lidelser som Utøya-ofre.

Fredag hadde nestor i kirkehistorie, professor Bernt Oftestad, sin siste forelesning på Menighetsfakultetet (MF) i Oslo. Oftestad brukte sin avskjedsforelesning til å påpeke at massakrer som den på Utøya, jevnlig rammer kristne.

«Massakrer à la Utøya rammer jevnlig kristne, familier og enkeltpersoner, i en rekke land: Pakistan, Egypt, Tyrkia, Nigeria. Den politiske makteliten i Norge har aldri vært særlig opptatt av forfølgelsen av de kristne. Ond og brå død har mange opplevd før 22.7.», sa Oftestad i forelesningen.

Bistandsadvokat reagerer. Han påpeker samtidig at han mener ofrenes og de pårørendes lidelser ikke skal bagatelliseres. Oftestad er derimot kritisk til det han oppfatter som ensartede medier.

«Mens Marx fokuserte på makten over produksjonsmidlene, bør vi i dag fokusere på makten over påvirkningsmidlene. Mediene har vært og er nærmest ensartede. Etter hvert er det blitt skapt et eiendommelig virkelighetsbilde.», sa Oftestad.

John Arild Aasen er bistandsadvokat for tre av de berørte etter terroren 22. juli. Han reagerer sterkt på uttalelsene til professor Oftestad.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han trekker frem dette, det er jo to helt forskjellige ting han snakker om. Ungdommene på Utøya ble angrepet slik at de ikke skulle kunne drive politisk arbeid senere, og det har ingenting med forfølgelse av kristne å gjøre. Dette var en svært dårlig sammenligning, sier han.

– Tråkker ingen på tærne. Aasen tror berørte og pårørende vil oppfatte forelesningen som sårende.

– Uttalelsene fremstår som upassende og rare. Jeg tror mange av ofrene og familiene deres vil tenke det samme. Forelesningen har et innhold som fremstår som helt uforståelig på meg, sier advokaten.

Bernt Oftestad vil derimot ikke være med på at han opptrer på en sårende måte.

– Det som skjedde på Utøya var helt grusomt. Men vi må også ta med i betraktningen at det som kristne rundt omkring i verden utsettes for, nærmest har blitt trivielt. Det er mange land der kristne blir fengslet, torturert, og drept. Dette har politikerne i Norge aldri vært engasjert i, sier han.

– Du er ikke redd for at en slik uttalelse vil virke sårende for ofrene og de pårørende etter 22. juli?

– Nei, en slik logikk må vi avvise. Det blir en høyst usaklig måte å argumentere på. Det er mange mennesker i Norge som har opplevd å miste et barn eller en ektefelle i ond eller brå død. 22. juli var ikke første gang det skjedde, sier Oftestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter