Nyheter

Telenor-tap på 4,2 mrd. i India

Ble fratatt lisenser.

Telenor nedskriver 4,2 milliarder kroner etter lisenstapet i India. Næringsminister Trond Giske (Ap) vil ikke blande seg inn i rettsprosessen.

Indisk høyesterett besluttet torsdag å frata Telenors indiske datterselskap Uninor lisens til å drive nett med 36 millioner mobilkunder.

Den gigantiske nedskrivningen knyttet til lisenser og såkalt goodwill vil bli inkludert i Telenors resultater for fjerde kvartal 2011, opplyser Telenor i en børsmelding fredag ettermiddag.

Telenor har bedt regjeringen hjelpe selskapet med å få tilbake mobillisensen i India, men Giske vil overhodet ikke legge seg bort i den indiske rettergangen. Han vil imidlertid engasjere seg for Telenors interesser hvis det blir en ny runde med tildelinger.

– Vi må skille klart mellom to forhold. Det ene er dommen i Høyesterett og den videre gangen i rettsvesenet, den skal vi ikke legge oss bort i. Telenor må vurdere hvordan dette skal håndteres. Det andre er en eventuell tildeling av nye lisenser. Det er en politisk prosess, og her kan det bli aktuelt med politisk dialog med indiske myndigheter, sier Giske til NTB.

Godt forhold. Han viser til at Telenor tross alt har satset milliarder i India og at det er en del av jobben som næringsminister å bidra til å sikre norske verdier. For øvrig beskriver han Norges generelle forhold til India som godt.

– Det er ingen fare for å blande kortene her. Indiske myndigheter vil skjønne at vi fullt ut respekterer deres rettsvesen og dommen fra høyesterett, sier Giske.

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) drar til India søndag og kan bli den første som overbringer en formell norsk bekymring.

2,4 milliarder. Telenor er feid med i en omfattende rettsoperasjon som opphever lisenser for hele 122 operatører i India. Avgjørelsen kommer i kjølvannet av den største korrupsjonssaken i landets historie, hvor staten tapte nesten 200 milliarder kroner på at en tidligere teleminister delte ut lisenser til lavpris.

Etter nedskrivningen står Telenor igjen med 2,4 milliarder kroner bokført i India-regnskapene per 31. desember 2011, opplyser Telenor.

Lisensene trekkes tilbake om fire måneder, og Telenors joint venture-selskap Uninor må trolig gjennom en ny budrunde for å få beholde sine rundt 36 millioner kunder i landet.

Styrets ansvar. Høyre og Fremskrittspartiet advarer næringsministeren mot å legge seg opp i Telenors vaklende mobileventyr i India. Dette er styrets ansvar, sier partiene.

Frps næringspolitiker Harald T. Nesvik mener staten bør opptre ytterst varsomt og holde en armlengdes avstand til det som nå utspiller seg, selv om milliardsummer står på spill.

– Næringsdepartementet kan ikke ha en aktiv rolle i denne saken. Staten er hovedeier i et selskap som har fått en dom mot seg i indisk høyesterett, og som knyttes til rykter om korrupsjon og ulovligheter. Styret og selskapet selv må ordne opp i dette, sier Nesvik til NTB.

Høyres Svein Flåtten mener det er vanskelig for staten å gå imot en dom i indisk høyesterett.

– Her må næringsminister Giske opptre med absolutt varsomhet. Selvsagt skal staten tenke på fellesskapets verdier, men denne saken er ikke slik at han bør spille noen aktiv rolle. Det er styret i Telenor og det lokale selskapet i India som må ordne opp, sier Flåtten.

Ny budrunde? Nyheten om nedskrivningen ble godt mottatt blant investorene på Oslo Børs, som åpenbart hadde fryktet et større tap. Kort tid etter børsmeldingen sluttet Telenor-aksjen å falle, og endte opp 0,85 prosent. Telenors resultat for fjorårets siste kvartal legges fram onsdag neste uke.

Telenor kjøpte seg inn i allerede tildelte mobillisenser i 2008 ved å investere 8 milliarder for en andel på 67 prosent i selskapet Uninor. Den andre eieren er indiske Unitech Wireless. Telenor garanterer også for en gjeld på 6 milliarder kroner. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter