Nyheter

Kairo: Vi blir sittende til vi får våre rettigheter oppfylt

Demonstranter beleirer departement i Egypt.

Sinte egyptiske aktivister kastet steiner, og politiet svarte med tåregass og skyting i nye sammenstøt i Kairos gater.
Demonstranter beleiret fredag innenriksdepartementet i den egyptiske hovedstaden for andre dag på rad. Fredag kveld ble det meldt om brann i et offentlig bygg hvor skattemyndighetene holder til. Bygningen ligger like ved innenriksdepartementet.
To demonstranter mistet bevisstheten etter å ha pustet inn tåregass utenfor departementet og døde senere av skadene på sykehus, ifølge helsepersonell. En soldat som ble såret under torsdagens sammenstøt, døde fredag på sykehus, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Også i byen Suez skjøt politiet fredag varselskudd og tåregassgranater for å spre rasende demonstranter etter en natt med store protester. To personer ble drept, ifølge regjeringsstyrkene.

Fotballtragedie. Bakgrunnen for de nye sammenstøtene denne uka er den sterke harmen i befolkningen etter at 74 fotballtilhengere onsdag kveld mistet livet i opptøyer på et fotballstadion i byen Port Said ved utløpet av Suezkanalen.
Opposisjonelle og fotballfans er enige om at manglende sikkerhet var medvirkende til tragedien under fotballkampen mellom lag fra Kairo og Port Said. Selv om myndighetene har erklært tre dagers landesorg, anklager de sikkerhetsstyrkene for å være ansvarlige.
– Vi blir sittende til vi får våre rettigheter oppfylt, sa 22 år gamle Abu Hanafy som fredag deltok i beleiringen av innenriksdepartementet i Kairo og som knyttet den til tragedien i Port Said.

«Vredens fredag». Revolusjonære grupper hadde oppfordret til massedemonstrasjoner på det som ble kalt «vredens fredag». Tidlig på formiddagen hadde bare noen få hundre demonstranter sluttet seg til aktivistene som overnattet på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo, men i løpet av ettermiddagen strømmet folk til, og det oppsto nye sammenstøt.
I nattetimene oppsto det en farlig situasjon da en av opprørspolitiets lastebiler kjørte feil og kom inn i en gate som var full av demonstranter. Demonstrantene omringet bilen og ristet kraftig i den mens politifolkene satt på planet.
Etter tre kvarter sørget en gruppe demonstranter for at politifolkene kom seg unna og inn i ambulanser som var sendt til stedet i tilfelle det skulle gå riktig galt.

Ambulanser i skytteltrafikk. Siden torsdag er det meldt om nærmere 400 skadde i konfrontasjonene i Kairo, ifølge det egyptiske helsedepartementet.
Også i Suez kjørte ambulanser i skytteltrafikk mellom sentrum og byens sykehus med folk som var skadd i sammenstøtene. Mange butikker var smadret, og fasaden til Suez Canal Bank var ødelagt mens gatene var fulle av glasskår og utbrente biler.

Krever valg. Et hovedtema for demonstrasjonene har vært kravet om at de militære makthaverne raskt må skrive ut valg på ny president.
De væpnede styrkenes øverste råd, som sitter ved makten i landet, har lovet at presidentvalg skal holdes innen midten av juni. Men mange egyptere nekter å tro på dette og tror de militære har planer om å beholde makten.
Ifølge sikkerhetsstyrkene ble en politistasjon på Sinai-halvøya øst i Egypt natt til fredag angrepet med raketter og automatvåpen. Talsmenn for styrkene sier at det trolig var snakk om en hevnaksjon etter at to unge menn ble skutt og drept i det samme området onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter