Nyheter

Oslo-borgere skal dømme Breivik

Dropper fagkyndige meddommere.

Torsdag ble det klart at det ikke blir oppnevnt fagkyndige meddommere i 22. juli-saken. De tre vanlige Oslo-borgerne som skal være med å dømme Anders Behring Breivik trekkes allerede neste uke.
Det var bistandsadvokat Halldis Winje som 9. januar sendte en begjæring om å oppnevne fagkyndige meddommere under rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik.
Hun ønsket dermed å bytte ut de tre lekdommerne (vanlige borgere uten juridisk utdannelse) med fagpersoner innen psykiatri. Torsdag besluttet Oslo tingrett at det ikke skal oppnevnes fagkyndige meddommere.
– Tingretten mener behovet for sakkyndighet blir tilstrekkelig ivaretatt gjennom bevisførselen, og peker blant annet på at det er oppnevnt fire rettspsykiatriske sakkyndige, som vil være til stede under hovedforhandlingen og avgi forklaring for retten, skriver tingretten i en pressemelding torsdag.

Starter neste uke. Arbeidet med å trekke meddommere i saken starter allerede neste uke. Oppgaven med å vurdere meddommerenes habilitet og påberopte fritaksgrunner er ventet å ta lang tid. Uttrekningen skjer maskinelt fra en liste med flere tusen Oslo-borgere.
– Når tre meddommere er trukket, vil de ha tett dialog med dommerne i saken, som skal vurdere deres habilitet, sier sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo Tingrett til NTB.
– Det er nok mange i Oslo som kan regnes for å være innhabile. Dersom de som blir trukket ut selv var i Oslo sentrum da bomben gikk av, eller de for eksempel har ektefeller som jobber i regjeringskvartalet, da kan det være hendelsen blir så nær at de kan betraktes som innhabile, sier Engebretsen.
Han ser ikke bort fra at det må trekkes flere ganger.
– Men det kommer helt an på hvor listen for habilitet legges, sier han.
I tilegg til tre meddommere skal det trekkes en eller to varadommere. I juryen vil det også sitte to fagdommere.

Lang prosess. Hensynet til at oppgaven som meddommer vil stille store krav i forhold til jobb og familie for de aktuelle personene, er en av hovedgrunnene til at arbeidet starter allerede neste uke.
– De som blir trukket ut vil være i retten under hele rettssaken, som det er satt av ti uker til, sier Engebretsen.
Tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen skriver i et brev til partene at alle innvendinger mot at retten begynner arbeidet med å trekke meddommere som ikke er fagkyndige må komme før mandag 6. februar.(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter