Nyheter

PST har pågrepet en person til for hatvideo

Mohyeldeen Mohammad kalte også Stoltenberg massemorder og terrorist på statsministerens Facebook-side.

Politiet har pågrepet ekstremisten Mohyeldeen Mohammad (26) i forbindelse med hatvideoen som ble lagt ut på YouTube i midten av januar, der både statsministeren og kongehuset ble truet. Mohammad nekter straffskyld.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyste om pågripelsen på Twitter onsdag ettermiddag.
Mohammads forsvarer, John Christian Elden, bekrefter overfor NTB at det er hans klient som nå er siktet i saken.
– Han er pågrepet for medvirkning til brudd på straffelovens paragraf 99, men nekter skyld og mener det er et paradoks at sikkerhetspolitiet pågriper ham for hans rolle i en demonstrasjon som Oslo-politiet beskyttet, sier Elden til NTB.
Trusselsiktede Mohyeldeen Mohammad postet i forrige uke en hatmelding på Facebook-veggen til statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
I meldingen het det: «Til: Jens KAFIR Stoltenberg Fiende av Allah, massemorder og terrorist! Trekk soldatene ut av Afghanistan! Allah vil straffe deg for dine ugjerninger, måtte du brenne evig i Helvetet!», skriver VG Nett.
Mohyeldeen Mohammad bekrefter at det var ham som sto bak meldingen på Facebook-siden til statsministeren.

LES OGSÅ: Mann pågrepet etter hatvideo

– Ingen kommentar. Elden har ingen kommentar til at Mohammad har lagt ut meldingen på Stoltenbergs side.
– Han er ikke siktet for det, og hans politikk holder jeg meg langt unna, sier Elden til NTB.
Statsministerens kontor vil ikke kommentere meldingen på Stoltenbergs vegg.
– Vi overlater til politiet å kommentere spørsmål rundt statsministerens sikkerhet, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til NTB.
En 21-åring fra Skien som fra før er siktet for trusler i forbindelse med hatvideoen, må fortsatt sitte i varetekt etter at Agder lagmannsrett forrige uke forkastet hans anke om løslatelse.
Han ble fredag 20. januar varetektsfengslet i to uker med brev-, besøks- og medieforbud. Elden forsvarer også denne mannen. Han var kritisk til at Agder lagmannsrett forkastet anken.
– Vi tar til etterretning at lagmannsretten legger seg på samme lave terskel om ytringsfrihet som tingretten, sa Elden til NTB forrige onsdag.

Risikerer strenge straffer. Mens Mohammad er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, er 21-åringen fra Skien siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147c, i tillegg til paragraf 99.
Paragraf 99 gjelder trusler mot myndighetspersoner, mens paragraf 147c gjelder oppfordring til terror. Den første paragrafen har en strafferamme på 15 år, og den andre seks år.
For en uke siden demonstrerte gruppen Muslimer mot okkupasjon i Oslo mot norsk deltakelse i Afghanistan. Mohyeldeen Mohammad deltok i denne demonstrasjonen.

– Ødelegg dem. I forkant av demonstrasjonen var det stor debatt i blant annet muslimske miljøer på grunn av hatvideoen på YouTube der både kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre ble navngitt.
Videoen inneholder en relativt kjent sang på arabisk, med norske undertekster. «Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt», heter det i oversettelsen.
Det var bare et 30-talls personer som møtte opp på demonstrasjonen, og motdemonstranter mente at debatten hadde fått unge muslimer til å holde seg hjemme.
Mohyeldeen Mohammad var i 2010 med på å arrangere en demonstrasjon i Oslo mot karikaturtegningene i Dagbladet. Mohammad brukte den gangen kraftige ord i sin tale til demonstrantene:
– Når skal norske myndigheter forstå dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje får vi en 11. september eller 7. juli på norsk jord. Det er ikke en trussel, men en advarsel, sa Mohammad.
Uttalelsen vakte sterke reaksjoner i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter