Et moderne tabu

Hvert år opplever 25.000 barn at foreldrene går fra hverandre. Er det tabu å snakke om at det ikke går bra for alle?

Det er selvfølgelig et ansvar for foreldre å opptre på en slik måte at de setter barna først og klarer å legge sine egne problemer til side når det er nødvendig.
Publisert Sist oppdatert

Barn i Norge har blant verdens beste forutsetninger for å oppleve et godt liv når vi tenker på de materielle oppvekstvilkårene. De fleste omgis stort sett av sunn mat, gode boforhold, gratis skoletilbud og utdanningsmuligheter, økonomiske muligheter til variasjon i hverdag, helg og fritid, gode sosiale velferdsordninger og et tilgjengelig og høykompetent helsevesen.

Likevel opplever mange barn at de strever med livet sitt. Strevet er ikke først og fremst knyttet til de materielle forholdene barnet lever i, men mer til de psykologiske virkningene av forskjellige sider ved livsbetingelsene. Jeg skal ikke bagatellisere det faktum at en del barn har dårligere, sosioøkonomiske oppvekstvilkår enn andre de sammenligner seg med i skole og omgangskrets. Har man betydelig mindre muligheter for å delta i de samme aktiviteter som andre unge på samme alder, kan være en risikofaktor for psykiske plager eller belastning. Men samlet sett vil jeg mene at det er godt for barn å vokse opp i Norge.

Går greit. Omtrent 25.000 barn opplever hvert år at foreldrene skilles eller går fra hverandre. I løpet av de siste 10 årene har altså om lag 250.000 barn opplevd at deres foreldre skiller lag. Det er blitt vanlig.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP