Nyheter

Emil på navnetoppen

Bibelske navn på vei nedover – mens Mohammad er «hottest» i Oslo.

Emma er fortsatt det mest brukte jentenavnet her i landet, mens Emil tok steget forbi Lukas som det mest populære guttenavnet i fjor. Etter terrortragedien har bare ni barn fått navnet Anders.

Det viser Statistisk sentralbyrås navneoversikt for 2011.

Terrorsiktelsen mot Anders Behring Breivik har ikke bare preget nyhetsbildet siden 22. juli, men også navnevalgene.

Til og med juli i fjor fikk 59 barn navnet Anders, noe som utgjorde 0,3 prosent. I årets fem siste måneder ble det redusert til ni, eller 0,1 prosent av barna.

Det har imidlertid ikke vært noen stor pågang for å bytte bort navnet Anders. Endringen er som for andre vanlige mannsnavn, understreker SSB.

Emma holder stand. 493 fikk Emil som første fornavn i fjor, mens 475 ble hetende Lucas/Lukas. Så fulgte Mathias/Matias (443). De to toppnavnene har byttet plass siden 2010.

Blant jentene er det som i fjor Emma (470) som topper, fulgt av Nora/Norah (431) og Sara/Sahra/Sarah (413). Emma stormet inn på topplista i 2003 og har vært med i toppen siden. For tredje år på rad er navnet på topp.

Emil og Emma står for 1,5 prosent av navnene både blant gutter og jenter. Det viser at spredningen på navn er god, ifølge SSB.

Bibelsk bølge mot slutten. At Lucas/Lukas ikke lenger ligger øverst tyder også på at bølgen med såkalte bibelske guttenavn har kulminert. I 2011-kullet fikk 21 prosent slike navn. Nå leter SSB etter hva som blir neste navnemote.

Størst framgang i 2011 hadde Mia, Madelen, Ludvig og Oscar, men utslagene er små, og de skyldes nok ofte tilfeldigheter. Når SSB ser på utviklingen de siste fem årene, trer Olivia, Alma, Sofie fram som nye motenavn for jentene, mens Liam, William, Matheo og Aksel har størst framgang blant guttenavn.

Ofte følger norske navnevalg utviklingen fra Sverige. Toppnavnene i vårt naboland i 2010, Maja og Oscar, er blant dem som gikk mest fram her i landet i fjor. Men foreløpig er det ingen tegn til at Alice, fjorårets svenske toppnavn, øker i popularitet her hjemme. For svenske gutter var William det mest populære navnet i fjor, ifølge Statistiska centralbyrån.

Mohammed. Mohammad – inkludert alle skrivermåter av navnet – topper fortsatt navnestatistikken i Oslo. Nytt i 2011 var at det også har inntatt øverste plassering i nabokommuner som Nittedal og Lørenskog.

På statistikken over mest brukte andrenavn for gutter i fjor topper Alexander/Aleksander (479), fulgt av André (355) og Johan (174). Blant jentene ligger Sofie/Sophie (527) på topp, foran fjorårets topp-andrenavn Marie (514) og Emilie (197). (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter