Nyheter

Leger gir lamme nytt håp

Ny kirurgi kan gi lamme førligheten tilbake.

Haukeland universitetssjukehus kan nå gi enkelte pasienter som er lamme fra nakken og ned, førligheten tilbake i armene.

Nå tilbyr Haukeland behandlingen til ryggmargsskadde i hele landet, skriver Bergens Tidende.

Behandlingen tar utgangspunkt i at mange lamme pasienter likevel har noen fungerende muskler. I disse tilfellene er det mulighet for at kirurgene kan flytte sener fra andre deler av kroppen og koble om de fungerende musklene, slik at pasientene kan få mulighet til å bevege armene og få gripetak med hendene.

– Personer som har brukket en av de tre nederste nakkevirvlene, og som har tre– fire intakte muskler i armene, kan få behandlingen, sier Leiv Hove, professor i ortopedisk kirurgi og overlege på Haukeland.

Etter elleve år med kirurgiske forsøk og kompetanseutvikling, har Haukeland fått landsfunksjon for funksjonsforbedrende kirurgi for ryggmargsskadde. Sykehuset har fått om lag to millioner kroner over statsbudsjettet som oppstartsmidler til den nye funksjonen.

Den nye avdelingen satser på behandling av opptil 20 pasienter i året.

– Etter å ha utviklet disse teknikkene gjennom 60 operasjoner, har vi en suksessrate på rundt 90 prosent. Det er fantastiske nyheter som gir håp for lamme over hele landet, sier Hove.

Om lag 200 nordmenn har skader som gjør at de kan få den nye behandlingen. I tillegg får 10– 20 personer slike skader hvert år, ifølge Hove. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter