Nyheter

Retter skytset mot Obama

... men også Newt Gingrich fikk passet påskrevet i republikanernes siste debatt før nominasjonsvalget i Iowa.

Newt Gingrich ble mål for de andre republikanerne, men først og fremst samlet de seg om å angripe president Barack Obama da de møttes til en siste debatt i Iowa torsdag.

Det var Michele Bachmann som tok tak i at Gingrich fikk 1,6 millioner dollar som konsulent for den kriserammede statlige boliglånsinstitusjonen Freddie Mac.

Hun kalte betalingen han fikk et bevis på at han som en insider i Washington hadde profittert på en bedrift som var en sentral del av USAs boligkrise.

– Vi kan ikke ha som vår kandidat i det republikanske parti noen som fortsetter å stå opp for Fannie Mae og Freddie Mac. De må avvikles, ikke bygges opp, sa hun under debatten i Sioux City.

Gingrich har seilt opp som en alvorlig utfordrer for ham som lenge har vært favoritten, Mitt Romney, og det var derfor han ble mål for kritikk.

Han svarte på Bachmanns bredside ved å avvise at han drev lobbyvirksomhet, og hevde at han uansett aldri noensinne har skiftet mening for penger.

Samlet mot Obama. Likevel unnlot Romney å sikre seg inn mot Gingrich, og alle reserverte sin beskeste kritikk for presidenten.

Romney lot seg ikke friste av debattlederen til å angripe Gingrich, og fokuserte i stedet på å håne Obama for «å gi etter for og innstille seg etter ønskene til verdens tyranner», og han viste til at Obama har bedt Iran levere tilbake en styrtet drone.

– Utenrikspolitikk basert på vær så snill? Dette er ikke til å tro, sa han.

Han fortsatte å konsentrere seg om Obama også da han ble bedt om å svare på en oppfordring fra Gingrich om å betale tilbake millioner han tjent på å være med på å slå firmaer konkurs.

– Det er en kritikk som Obama også vil komme med. I den virkelige verden, som Obama ikke lever i, er det ikke alle bedrifter som overlever, sa han.

Demper kritikk av hverandre. Kandidatene har skjønt at de må unngå altfor besk kritikk av hverandre etter en uke med gjensidige slag, som har ført til at deres oppslutning på meningsmålingene har dabbet noe av og Obama har framstått i et noe bedre lys.

Selv om Gingrich fortsatt leder på landsomfattende meningsmålinger, har han tapt seg noe i Iowa, der de første nominasjonsmøtene holdes 3. januar.

En måling som ble offentliggjort onsdag, viser at han har gått tilbake 12 prosentpoeng i delstaten, mens Romney har overtatt ledelsen.

Romney støttes av 23 prosent av republikanske velgere i Iowa, mens Gingrich nå ligger på 20 prosent.

Liberalisten Ron Paul, som har seilt opp den siste tiden, har 18 prosent, mens Bachmann ligger lenger bak med 10 prosent og Rick Santorum støttes av 9 prosent.

Skeptiske til Romney. Selv om Romney hele tiden har ligget fremst i løpet, enten som nummer en eller som nummer to, har han slitt med å få tillit fra konservative republikanere i Tea Party-bevegelsen.

De konservative på sin side har ikke funnet en kandidat de kan ha full tiltro til; den ene etter den andre av de konservative kandidatene har seilt opp for så å falle tilbake igjen som følge av svak innsats i debatter, eller i Herman Cains tilfelle, på grunn av sexskandaler.

Den siste som seilte opp, var nettopp Gingrich, som fortsatt nyter godt av høye tall i meningsmålingene, selv om oppslutningen kan ha flatet ut.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter