Nyheter

KrF vil hindre lesbiske i å få barn

Kristelig Folkeparti vil avvikle sædbankene i Norge. Om partiet får viljen sin, blir det slutt på assistert befruktning for lesbiske par og par der mannen ikke har befruktningsdyktige sædceller.

Onsdag legger KrF fram et lovforslag som blant annet innebærer å stenge de norske sædbankene, skriver VG.
– Det betyr at alle som får assistert befruktning, må bruke sine egne egg og sædceller. Og det betyr at enkelte ikke får den hjelpen de får i dag. Det er viktig at forslaget vårt ikke skiller mellom homofile og heterofile par, sier

DEBATT: Diskuter på verdidebatt.no: Bør sæddonasjon avvikles?

KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke til avisen.
– Vi fremmer en pappastrategi som moderniserer lovverket slik at vi stiller de samme krav til menn som til kvinner i ansvaret for barn, sier Håbrekke.

Vil ramme flere grupper. Han innrømmer at dette vil ramme i underkant av 3 prosent av barnløse heterofile par, men også alle lesbiske par som ønsker barn.
– Hvem som har rett til assistert befruktning, er et spørsmål om lovregulering, men hvem som helst kan jo fortsatt få barn med hvem som helst, sier Håbrekke
– Tilbudet om sæddonasjon brukes som brekkstang for å få rettigheter til stadig nye grupper, der barn til slutt risikerer å bli en vare, sier han.

LES OGSÅ: Leger må hjelpe lesbiske

Pater est-regelen, at morens ektemann automatisk er far til barnet, blir også foreslått fjernet.

– Diskriminerende. Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, som er leder i Stortingets familie- og kulturkomité, mener Kristelig Folkeparti bruker argumentet om hensynet til barnet for å hindre lesbiske i å få barn. Hun kaller forslaget diskriminerende.
– Det viktigste i et moderne samfunn er at barn har gode omsorgspersoner som foreldre, ikke den biologiske tilknytningen, sier hun. Gjul mener en slik lovendring vil tvinge lesbiske til å reise ut av landet eller benytte et illegalt marked.

Interessant. Christina Ramsøy, som representerer Senterpartiet i familie- og kulturkomiteen, synes forslaget fra Kristelig Folkeparti er interessant.
– Forslaget har en veldig interessant prinsipiell linje, det handler om at fedre må tåle flere plikter og ikke bare rettigheter ved å få barn.
– Jeg mener at det er dumt at prinsipielle debatter om familiepolitikken skal ende opp med kun å handle om homofiles rettigheter. Forslaget er mer omfattende enn det. Så får vi gå inn i hvert enkelt forslag og så ta stilling til det. Denne debatten ønsker jeg velkommen, sier Ramsøy.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter