Nyheter

Svensker sier nei til gutter som Lucia

Sverige har lenge vært et foregangsland for likestilling mellom kjønnene. Men ett sted går det en grense også for mange svensker, som ikke vil godta at gutter skal få være Lucia.

Tirsdag er Luciadagen, som feires til minne om martyren Sankta Lucia og markeres med barneopptog i mange land, også i Norge og i Sverige. Tradisjonelt har det vært en jente som har vært hovedpersonen Lucia, men i år har flere skoler utpekt gutter til oppgaven.

Blant dem er Sephehr Gharanfoli, som vant en demokratisk avstemning blant elevene ved Östratorn skole i sørsvenske Lund.

– Jeg fikk flest stemmer, og jeg tar oppgaven på alvor, sier Gharanfoli til Stockholm-avisen Dagens Nyheter.

Men blant maktens kvinner i Sverige, som ellers pleier å fnyse når maktens menn kommer trekkende med prek om tradisjoner, er tonen en annen. Östratorn-skolens rektor mener ifølge skolens elever at tradisjonen bør få råde, og at Lucia derfor fortsatt skal være en jente

Dagens Nyheter har ikke greid å få noen kommentar fra rektoren til Luciastriden. Også ved en annen skole i Lund, Flygelskolan, er en gutt utpekt til Lucia av medelevene, men møtes med blankt nei fra skoleledelsen. (©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter