Nyheter

Nektet nisseluer på juleavslutning

Femteklassingene ved Øren skole i Drammen ble invitert til juleavslutning, men endte opp på vintermarkering med nisseluenekt.

Nå reagerer politikere fra venstre til høyre.

Torsdag i forrige uke ble femteklassingene ved Øren barneskole invitert til juleavslutning. Flere av barna hadde også pyntet seg med nisseluer og julekjoler. Det falt ikke i god jord, skriver Drammens Tidende.

– Datteren vår fikk klar beskjed om å ta av seg nisseluen fordi hun måtte ta hensyn til alle med en annen kultur og tro. Da er det litt rart at man i det hele tatt inviterer til juleavslutning, sier en mor til Drammens Tidende.

Da alle var på plass og lærerne ønsket velkommen, ble det klart sagt fra at det fra nå av ikke lenger kunne kalles en juleavslutning, fra nå av skulle det hete vintermarkering.

– I stedet for julens budskap og julesanger, som man forventer på en juleavslutning, fikk vi høre «Tenke sjæl» av Trond-Viggo Torgersen, forteller en far til avisen.

– Ordinær juleavslutning. Rektor Tove Fredriksen ved Øren skole avviser at de er i ferd med å sensurere de norske juletradisjonene bort fra skolens innhold.

– Jeg var ikke der selv, men ifølge en av klassestyrerne var dette en helt ordinær juleavslutning. Lærerne og elevene hadde blitt enige på forhånd om at dette ikke skulle være en nissefest, sier rektoren.

Leder Tone Mette Pytte i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) mener det er opp til hver klasse hvordan de velger å ha avslutning før jul. Hun er selv mor til en elev på 5. trinn og syntes avslutningen var fin.

– Nå synes jeg vi skal fokusere mer på barnas prestasjoner på markeringen, i stedet for nisseluer eller ei, sier hun.

– Skadelig. Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) mener julenisser og nisseluer symboliserer noe av kjernen ved julen.

– Juletradisjonen er en viktig del av vår felles arv, og jeg ser ikke noen som reagerer på at denne vises fram i skolen, sier Chaudhry, som mener at man må være åpne om tradisjoner og kulturarv.

– Dette er en kjedelig sak. Drammen er sammen med Groruddalen i fremskutt posisjon hva gjelder flerkulturelt samfunn i landet vårt, og må gå foran med et godt eksempel, sier SV-politikeren til Drammens Tidende.

Kritisk. Stortingsrepresentant for Buskerud, Torgeir Micaelsen (Ap) fra Drammen, er svært kritisk til nisseluenekten.

– Fullstendig vanvittig. Selv om byen vår er flerkulturell, betyr det ikke at vi skal omdefinere felleskapstradisjoner vi har hatt i generasjoner, skriver han på sin Facebook-side.

Frp-leder Siv Jensen kaller avgjørelsen uklok.

– Det er en meget uklok vurdering bak å nekte barn å feire jul på en vanlig måte. Julefeiring er en normal tradisjon for barna. Det fremstår som litt hysterisk om noen i en misforstått forståelse for andre kulturer skal nekte barn å feire jul som vi alltid har gjort. Jeg håper og tror at rektoren ser at dette var en gal beslutning, sier Jensen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter