Nyheter

Kristne vinner julekrigen

I USA ser det ut til at julen forblir en kristen høytid.

Skal det hete «juletre» eller «festtre»? Konservative kristne i USA har i mange år protestert mot sekulariseringen av julen – og nå ser det ut til at strevet har båret frukt.

Flere steder i landet tillater myndighetene utstillinger med krybber og andre kristne symboler, skriver Kristeligt Dagblad.

Juletre. Og de mange pyntede grantrærne rundt omkring blir referert til som «juletrær».

I delstaten Wisconsin har treet foran rådhuset i over 20 år blitt kalt «the Capitol tree». Men i år har guvernøren bestemt at det skal hete juletre. Sekulære grupper mener beslutninger diskriminerer delstatens ikke-kristne innbyggere. Guvernøren annonserte navnebyttet i en pressemelding. Guvernørens talsmann, Cullen Werwie, måtte forsikre kritikerne om at benevningen på treet var gjennomtenkt.

– Det er et juletre. Og for å være ærlig, jeg vet ikke hva mer jeg kan si om den saken, uttalt Werwie til nyhetsbyrået Associated Press.

God jul. Også i handelsstanden ser det ut til at de kristne har vunnet julekrigen. Stadig oftere kan man høre betjeningen ønske kunder «Merry Christmas» (god jul) snarere enn «Happy Holiday» (god ferie).

American Family Association (AFA) setter hver år opp en liste over kjeder som er «for» og «imot» julen. Ifølge organisasjonen har «imot»-listen de siste årene blitt stadig kortere – og kjeder som Disney, Bet Buy og Macy's ønsker nå sine kunder «god jul».

Organisasjonen tilbyr også buttons med påskriften «Det er ok å si god jul».

Rettssaker. Den amerikanske julekrigen kan spores tilbake til grunnloven som sterkt skiller mellom stat og kirke. Opp gjennom årene har julen vært gjenstand for flere rettssaker. I 1989 fastslo landets Høyesterett at både juletrær og sjuarmede jødiske lysestaker har en naturlig plass i det offentlige rom, skriver Kristeligt Dagblad.

Andre domstoler har slått fast at utstillinger med julektybber er i orden hvis andre sekulære og religiøse symboler får plass ved siden av.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter