Nyheter

Nå får soldatene i Afghanistan spille poker

Men i Norge har politiet aksjonert mot pokerspill med skuddsikre vester og pepperspray.

Militærpolitiet har opphevet forbudet mot å spille poker for de norske soldatene i Afghanistan.

Ifølge presse- og informasjonsoffiser i Meymaneh, løytnant Paal Ravnaas, er tillatelsen gitt etter «juridiske undersøkelser». Han opplyser også at det er soldatene selv som har ytret ønske om å spille om penger.

«Regulerer innsatsen selv». I et rundskriv som er sendt til soldatene, heter det at «det skal vises moderasjon i forhold til beløpet man spiller om». Ravnaas understreker også at «tillatelsen er begrenset til kompisspilling».

– Er det opp til soldatene selv å vurdere beløpsgrense?

– Det er ikke satt noen direkte beløpsgrense. Erfaringen fra nåværende kontingent er at soldatene er flinke til å regulere dette selv. Siden 6. juli har vi ingen rapporter eller hendelser som tyder på at pokerspillingen omhandler større pengebeløp, svarer Ravnaas, som ikke vil sende rundskrivet til Vårt Land.

Rassia. I Norge er organisert pokerspill straffbart. Ifølge en fem år gammel dom i Midt-Hordaland tingrett er det tillatt å spille poker «med noen få hundrelapper som innsats».

Politiet har imidlertid gått hardt til verks mot pokerlag, blant annet da pokerklubben «Bulen» på Askøy utenfor Bergen hadde nesten 19.800 kroner i potten. Ifølge Bergens Tidende innebar dette en innsats på om lag 900 kroner per spiller.

De to arrangørene, begge menn i 20-årene, fikk bøter på 10.000 kroner hver etter at lovens utøvere aksjonerte med pepperspray og skuddsikre vester.

Ikke offentlig. Løytnant Ravnaas sier at de norske basene i Afghanistan ikke er å anse som offentlige rom.

– Forbudet mot pokerspill kommer således ikke til anvendelse, sier han og legger til at «de som spiller oppfatter dette som ett av flere mulige fritidstilbud i campen».

– Det er viktig å vite at norske soldater i Afghanistan er på jobb 24 timer i døgnet, og at de normalt ikke bruker mye tid på pokerspill. Når derimot tiden byr seg, hender det at noen samles rundt et vennskapelig pokerspill.

Han presiserer at «vi har ikke arrangert noen form for pokermesterskap».

– Hvis det spilles, gjennomføres dette på initiativ fra soldatene selv.

Seniorrådgiver Eskil G. Siversen i Forsvarsdepartementet hadde ikke hørt om rundskrivet da Vårt Land tok kontakt onsdag ettermiddag. Han overlot derfor til Forsvaret selv å kommentere forholdet.

– Smålig. Nestformann i Fremskrittspartiets ungdom (FpU), Himanshu Gulati, er fornøyd med at pokerforbudet i Afghanistan er opphevet.

moderpartiets nettsider sier han at «det er ganske smålig at norske soldater som tjenestegjør i utlandet med livet som innsats - og nesten daglig blir utsatt for skudd og andre angrep i Afghanistan - har hatt et så tåpelig forbud som ikke å få lov til å spille poker utenfor tjenesten».

Gulati mener poker bør være tillatt også i Norge.

– Både Frp og FpU har flere ganger opp gjennom årene tatt til orde for en opphevelse av forbudet. I tillegg mener jeg det er en totalt unødvendig ressursbruk å håndheve pokerforbudet. Politiet har etter mitt syn viktigere saker å bry seg med enn dette, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter