Nyheter

Økende fattigdom en trussel for USAs innbyggere

Skolevesen, helseomsorg og folks allmenne sikkerhet i fare.

Den økende fattigdommen i USA henger ikke bare sammen med de siste års økonomiske krise. Hele det siste tiåret har tallet på fattige økt jevnt og trutt, ifølge en ny rapport.

Fattigdomsbølgen har imidlertid rammet Midtvesten og sørstatene hardest. Den er en trussel mot både skolevesen, helseomsorg og folks allmenne sikkerhet, og den skaper store utfordringer for lokale myndigheter, skriver den uavhengige forskningsstiftelsen The Brookings Institute i en ny rapport som ble lagt fram denne uken.

Ifølge rapporten har tallet på det stiftelsen kaller nabolag med ekstrem fattigdom, økt med 30 prosent i løpet av de siste ti årene.

Søker sammen. I USA er fattigdomsgrensen satt ved en årlig inntekt på 22.314 dollar for en familie på fire. Beløpet tilsvarer 126.300 kroner. Ifølge Brookings lever i dag minst 40 prosent av fattige amerikanere under denne fattigdomsgrensen. Og de søker sammen.

– I stedet for å spre seg jevnt utover, har de fattige en tendens til å samle seg i enkelte nabolag innenfor et samfunn, heter det i rapporten.

– Svært fattige nabolag sliter med store utfordringer som følge av dette, fra mer kriminalitet og dårligere helse til elendige utdanningsmuligheter og dårlige nettverk for å skaffe seg jobb, står det videre å lese.

Verst i Texas. Byen McAllen i Texas er den byen i USA med størst konsentrasjon av fattige. Over en tredel av byens innbyggere regnes som fattige. Også El Paso i Texas er blant USAs fattigste byer, tett fulgt av Memphis i Tennessee.

– Det er to måter å se på fattigdom på, sier Steve Suits i organisasjonen Southern Education Foundation.

– Det ene er hvor fattig enkeltpersoner er. Det andre er hvor fattig lokalsamfunnet er, sier han.

Ifølge en undersøkelse Suits' organisasjon har gjort, vokser over 6,5 millioner amerikanske barn opp i familier der den samlede årlige inntekten i 2009 var på under 65.000 kroner i året. Langt over halvparten av disse bor i sørstatene.

– I 2009 utgjorde ekstremt fattige den hurtigst økende inntektsgruppen i USA, påpeker Suits.

Flere hvite. Afroamerikanere utgjør fortsatt den langt største delen av fattige i USA og dominerer i de fattigste nabolagene i og rundt byene. Men i løpet av det siste tiåret har flere hvite, men færre latinamerikanere, måttet flyttet til disse områdene, ifølge Brookings.

– Når et nabolag fullstendig domineres av mennesker uten andre muligheter enn å forsøke å leve fra dag til dag, så blir det mer kriminalitet, mer uro, mer elendighet og mer sorg og fortvilelse, sier Suits.

– Det er samfunn ingen ønsker å leve i.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter