Nyheter

Utrygt å hjelpe flyktninger i Kenya

To spanske hjelpearbeidere er bortført fra den enorme flyktningleiren Dadaab.

De to kvinnene jobbet for Leger Uten Grenser (MSF) og forsvant fra flyktningleiren Dabaab torsdag. Bilen deres er funnet, og sjåføren, som ble skutt og såret i angrepet, er brakt til sykehus.

Kenyanske myndigheter har iverksatt en storstilt jakt, med blant annet helikoptre, men fredag morgen måtte de innrømme at kvinnene trolig befinner seg på den andre siden av grensen. Mistanken retter seg mot den somaliske islamistgruppa al-Shabaab.

Men en framstående representant for al-Shabaab, avviser at de står bak.

– Vi hørte om borføringene, men vi sto ikke bak dette. De har heller ikke blitt brakt til områder som er under vår kontroll, sa representanten, som ikke ville navngis.

Farlig flyktningleir. Flyktningleiren Dabaab regnes som verdens største og huser nesten en halv million mennesker som har flyktet fra sultkatastrofen på Afrikas Horn. Regionen opplever nå den verste tørken på flere tiår, og titusener av mennesker har allerede mistet livet. Aller verst er situasjonen i Somalia, i områder kontrollert av al-Shabaab.

Bortføringen kan gjøre hjelpearbeidet for de sultrammede flyktningene vanskeligere.

– Dette er fryktelig tragisk. Sånn skal det ikke være, de er der for å prøve å hjelpe flyktningene, påpeker Mads Harlem, som er jurist i Norges Røde Kors.

Røde Kors utrygge. Røde Kors har vært en av få organisasjoner som har kunnet arbeide trygt i de opprørskontrollerte områdene i Somalia. Slik er det ikke i Dadaab-leiren.

– Vi leverer varer dit, men vi er ikke inne i leiren, og det er på grunn av sikkerheten. Per i dag er den ikke god nok, opplyser jurist Mads Harlem, i Norges Røde Kors.

Organisasjonen har verken lokale eller internasjonale hjelpearbeidere i Dadaab, opplyser han, og legger til at de vurderer sikkerheten fortløpende.

KN bekymret. I september ble en kenyansk sjåfør som arbeidet for hjelpeorganisasjonen Care bortført fra Dadaab.

Kirkens Nødhjelp, som også arbeider i Kenya, ser svært alvorlig på situasjonen.

– Vi ser helt tydelig hvordan konfliktsituasjonen i Somalia, men også piratvirksomhet, i stadig større grad får implikasjoner for Kenya og forverrer sikkerhetssituasjonen og situasjonen for sivilsamfunnet der, opplyser Eirik Hjort Kirkerud, sikkerhetsrådgiver i organisasjonen.

Fordømmer. Lederen for MSF i Spania, José Antonio Bastos, fordømmer kidnappingene av deres to medarbeidere.

– MSF er i kontakt med ansvarlige myndigheter, og gjør alt vi kan for å sikre en rask og trygg tilbakeføring av våre kolleger, sier han ifølge BBC.

Hjelpearbeidere har vært utsatt for kidnappinger i Somalia gjentatte ganger, men angrepene i nabolandet Kenya er en ny utvikling.

Turister kidnappet. De siste ukene har to andre vestlige kvinner, en britisk og en fransk turist, blitt kidnappet ved grensen. Det antas at også disse befinner seg i Somalia. Her rettes mistanken mot væpnede grupper med bånd til piratene som har herjet havområdene utenfor Somalia.

Diplomater og analytikere tror piratene vil angripe flere slike «myke mål» ettersom sikkerheten rundt handelsfarten til havs er blitt styrket.

Fraråder reise. Norske myndigheter fraråder reiser og opphold som ikke er nødvendige til nordlige kystområder i Kenya og nordover til grensen med Somalia. Rådet er gitt i lys av kidnappinger av vestlige borgere i senere tid, heter det på Utenriksdepartementets Landsider.

UD fraråder dessuten alle reiser til størsteparten av Somalia.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter