Nyheter

SOS-barneby i Mogadishu ble slagmark

Ansatte og pasienter måtte flykte – minst én drept.

SOS-barnebyers sykehus og barneby i Somalias hovedstad Mogadishu er blitt okkupert av soldater, og minst én ansatt er blitt drept.

Pasienter og ansatte har måttet flykte fra sykehuset i hui og hast. De sykeste ble forsøkt flyttet av personalet.

I flere dager. Bygningene skal ha vært under kraftig beskytning siden mandag. Den ene ansatte som har mistet livet, ble skutt og drept samme dag. Han har vært ansatt i organisasjonen siden 1994 og jobbet ved vaskeriet, skriver SOS-barnebyer Norge på sine nettsider.

I august ble alle barn, ansatte og pasienter evakuert både fra barnebyen og sykehuset. Flere vendte etter hvert tilbake, men nå har de altså måttet flykte igjen.

– Området er blitt en slagmark, sier Ahmed Mohamed Ibrahim, sjefen for SOS-barnebyer i Somalia, til Reuters.

Også AU-soldater. Det skal være regjeringsstyrker, ikke islamistiske opprørere fra al-Shabaab, som har inntatt anlegget. Ibrahim sier at både regjeringsstyrker og soldater fra Den afrikanske union (AU) befinner seg i området. Ifølge opplysninger han har fått, skal også medlemmer av al-Shabaab være der.

– Ingen får komme inn, vi vet ikke hva som skjer eller når vi kan komme tilbake, sier han. Han mener det er en forbrytelse mot menneskeheten å hindre at barn får medisinsk hjelp.

Både sykehuset og deler av barnebyen er blitt skadd av kampene som foregår i området.

Generalsekretær i den svenske avdelingen av SOS-barnebyer, Anna Ryott, kaller hendelsen et «forferdelig brudd mot menneskerettighetene».

Blir værende? SOS-barnebyers Afrika-sjef, Wilhelm Huber, frykter at styrkene kommer til å bli værende i området.

– De beveger seg verken framover eller bakover. Vi er redd de kommer til å være der fortsatt om et år, sier han.

Da regjeringen flyttet fram frontlinjen, fikk SOS-barnebyer løfte om at sykehuset ikke skulle skades, men Huber er kritisk til regjeringens strategi.

– De kan ikke hindre befolkningen i Somalia fra å få behandling. Folk reiser 200 kilometer for å komme til oss. Hvem skal ta vare på dem nå? spør han.

Bare i september har 7.000 mennesker vært innom sykehuset. 40 prosent av pasientene er barn under fem år.

Overlevende ansatte og pasienter skal nå være i sikkerhet i Kilo, 13 kilometer fra Mogadishu. Det er første gang at barnebyen er blitt evakuert siden den ble etablert i 1985.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter