Nyheter

Amnesty: Ta George W. Bush!

Organisasjonen krever at Canada pågriper USAS ex-president og tiltaler ham for å bruke tortur.

Bush skal etter planen delta på en økonomikonferanse i British Columbia 20. oktober, og Amnesty International mener at canadiske myndigheter i den anledning er internasjonalt forpliktet til å pågripe ham.

– Pålagt. – Canada er pålagt gjennom sine internasjonale forpliktelser til å arrestere og straffeforfølge tidligere president Bush for brudd på internasjonal lov, blant annet tortur, heter det i en uttalelse fra menneskerettighetsorganisasjonen.

– Ettersom amerikanske myndigheter hittil ikke har villet stille tidligere president Bush til ansvar, må verdenssamfunnet gripe inn. Dersom Canada ikke benytter anledningen under hans besøk, vil det være et brudd på FNs konvensjon mot tortur og demonstrere forakt for grunnleggende menneskerettigheter, sier Susan Lee i Amnesty International.

Ideologisk agenda? Canadiske myndigheter kan styre sin begeistring for utspillet og immigrasjonsminister Jason Kenney anklager Amnesty for å ha en ideologisk agenda.

– Slike stunt bidrar til å forklare hvorfor så mange respekterte menneskerettighetsadvokater har vendt ryggen til Amnesty International, sier han.

Bush valgte å avlyse et besøk i Sveits i februar, etter at landet kom under tilsvarende press for å pågripe og straffeforfølge ham.

Amnestys generalsekretær i Canada, Alex Neve lover at kampanjen for å stille Bush til ansvar vil fortsette, og at det også vil bli lagt press på myndighetene i andre land han ønsker å besøke.

CIA-tortur. Amnesty, som støttes av International Civil Liberties Monitoring Group, anklager Bush for å ha gitt etterretningsorganisasjonen CIA grønt lys til å torturere terrormistenkte under avhør mellom 2002 og 2009.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter