Nyheter

Shalit-avtale vekker glede og kritikk

Bekymrede israelere vurderer avtalen som en pris til terrorister.

Den israelske soldaten Gilad Shalit kan juble over at han nå blir en fri mann etter fem års fangenskap på Gazastripen. Også 1.027 palestinske fanger puster lettet ut, men det er mange kritiske røster til avtalen.

LES MER: Gilad Shalit allerede fri?

Enkelte israelere karakteriserer avtalen som «en pris til terrorister», mens det blant palestinerne er folk som mener at man kunne fått langt mer igjen for Shalit.

Gahre: Uakseptabelt fangenskap. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hilser avtalen velkommen.

– Norge har hele tiden ment at Shalits fangenskap har vært uakseptabelt, og vi har arbeidet aktivt for at han skulle frigis. Nå ser vi fram til at Shalit blir gjenforent med sine nærmeste, sier han i en pressemelding.

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (KrF) mener frigivelsen viser at det diplomatiske presset på partene begynner å virke.
– Med løslatelsen fjernes nå en verkebyll i forholdet mellom Israel og palestinerne. En av snublesteinene for konstruktive forhandlinger mellom Israels statsminister Netanyahu og president Abbas blir nå borte, sier KrFs utenrikspolitiske talsmann i en pressemelding.

Gladnyhet. Nyheten om at Shalit nå kommer hjem, dominerte fullstendig israelsk presse onsdag. Den bestselgende avisa Yediot Aharonot brukte, som andre aviser, hele sin forside på Shalits smilende mor Aviva under overskriften «Gilad kommer hjem!»

Verkebyll. Fangenskapet har vært en verkebyll for det israelske samfunnet siden Shalit ble tatt til fange i 2006. Mange har oppfattet det som uhørt og et svakhetstegn at israelske myndigheter ikke har klart å få soldaten fri tidligere.

Ifølge en høytstående egyptisk tjenestemann ble Shalit hentet ut fra Gazastripen tirsdag kveld og deretter kjørt videre til hovedstaden Kairo.

Både sikkerhetskilder i Kairo og en talsmann for Hamas benekter imidlertid at Shalit er fraktet til Egypt.

Frykt. Selv om israelske aviser boltret seg med jubelbilder på forsidene onsdag, kunne man lese langt mer bekymrede kommentarer på innsiden.

Noen kommentatorer mener at avtalen er den beste man kunne håpet på, og lovpriser lederne for å ta beslutningen. Andre advarer om at avtalen kan oppmuntre til framtidige kidnappinger, og at den israelske regjeringen med dette framstår som svak.

– Hamas vil nå kunne vise den palestinske befolkning at terror er veien å gå. Enhver ung palestiner vil nå vite at det ikke er noe problem hvis man bestemmer seg for å drepe en jøde. Han kan jo bli frigitt i en avtale senere, skriver kommentator Ben Caspit i avisa Maariv.

– Denne avtalen er en forferdelig seier for Hamas, skriver Ben Dror Yemini i samme avis.

– Dette er ingen avtale. Det er kapitulasjon. Vi vet, med grusom nøyaktighet, hva resultatet nå blir. Terroristene vil snart gjenta sine forbrytelser, tror Yemini.

Uunngåelig. En annen av Israels mest innflytelsesrike kommentatorer Nahum Barnea fra Yediot Aharonot mener imidlertid at det finnes beslutninger som ikke kan unngås. Men også han advarer mot konsekvensene.

– Prisen for å inngå denne avtalen om Shalit er svært høy. Risikoen er stor, og den kan skape en svært ubehagelig presedens. Men når man vet at Shalit har sittet fem år i fangenskap, hadde man ingen andre muligheter, mener Barnea.

Ingen ledere. Fra palestinsk hold vakte nyheten også først og fremst jubel. Titusenvis av palestinere strømmet ut i gatene i Gaza tirsdag kveld for å feire at over 1.000 fanger blir løslatt. Men også her er det kritiske røster.

– Denne avtalen kunne ha vært langt bedre, mener Issa Qaraqi, palestinsk minister med ansvar for saker som angår fanger.

Han peker på at framtredende palestinske ledere ikke vil være blant fangene som løslates.

Qaraqi sier også at flertallet av de 450 fangene som skal løslates neste uke, blir sendt i eksil.

– Og de som blir sendt tilbake til okkuperte områder, vil trolig bli utsatt for nye israelske arrestasjoner og mulige drap, frykter han.

Qaraqi mener også at flere av de som skal løslates innen to måneder, likevel hadde sonet ferdig sine dommer og derfor uansett skulle ha blitt løslatt.

– Hamas kunne ha framforhandlet en bedre avtale, fastslår Qaraqi, selv om også han ønsker fangeutvekslingen velkommen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter