Nyheter

Flere unge på gamlehjem

På tre år økte antallet unge funksjonshemmede på sykehjem med 66 prosent.

Etter flere års nedgang er antall unge funksjonshemmede som bor på aldershjem i full fart oppover. Ifølge statsbudsjettet for 2012, bodde 166 personer under 50 år på aldershjem i fjor. Dette er 29 flere enn året før.

Skremmende. – De siste fire årene har det gått fra vondt til verre. Det er svært urovekkende, sier assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO), Jarl Ovesen.

For 15 år siden vedtok Stortinget at funksjonshemmede under 50 år ikke kan tvinges til å bo på institusjoner som er beregnet på eldre.

Stortinget hadde som mål at alle i denne gruppen skulle flyttes innen utgangen av 2005. I en periode gikk også antallet nedover, fra 190 personer i 2005 til 100 i 2008. Siden den gang har antallet igjen vært stigende, og nådde altså 166 i fjor.

Ovesen er bekymret over at økningen akselererer år for år.

– 166 er skremmende mange, når det er vedtatt at det skal være null. Aldershjemmet er et sted for de aller eldste og sykeste. Det går ut over livskvaliteten til unge når de plasseres sammen med gamle mennesker, kommenterer Ovesen.

Få henvendelser. Til tross for at stadig flere plasseres på aldershjem, mottar FFO få henvendelser fra berørte personer.

– Veldig ofte er pårørende og de funksjonshemmede selv redde for å klage til kommunen, fordi de frykter at alternativet er dårligere. Derfor er det mange som blir boende, ifølge Ovesen.

– Press på tjenestene. Helge Eide er interessepolitisk direktør i Kommunenes interesseorganisasjon KS. Han forklarer veksten med en kraftig økning i antall pleietrengende.

– På 20 år har det vært en tredobling av personer under 67 år som trenger omfattende bistand, noe som har skapt et stort press på tjenestene.

– Kommunene gir det beste tilbudet de kan ut fra de ressursene de har, sier han.

Han vil ikke svare på om KS mener det er greit at unge funksjonshemmede bor på sykehjem.

– Da må man se på de enkelte tilfellene. Det er all grunn til å tro at det blir gjort individuelle vurderinger ut fra hvordan pleie- og omsorgstjenestene kan møte brukerens medisinske behov. Når kommuner tilbyr pleietjeneste i institusjon til en bruker, enten på korttidsopphold eller mer langvarig, er det nok nettopp fordi det er der kommunen kan gi det beste tilbudet, sier Eide.

Helse- og omsorgsdepartementet hadde i går ikke anledning til å svare på Vårt Lands henvendelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter