Nyheter

Ber Israel bli med på fredsforhandlinger

Hør på USA, Russland, EU og FN og ta imot tilbudet om fredsforhandlinger, oppfordrer palestinerne. – Er klare, sier israelsk tjenestemann.

– Vi håper Israel vil benytte anledningen som Kvartetten har gitt, sa sjefforhandler Saeb Erakat etter at de fire medlemmene av Kvartetten, USA, Russland, EU og FN, la fram et nytt et forslag til en avtale innen slutten av 2012.

LES MER: Abbas: Byggingen i bosetningene truer tostatsløsning

– Gjensidig ansvar. – Vi er klar til å ta vårt ansvar i tråd med veikartet og folkeretten, men Israel må også ta ansvar og stanse bosetningsvirksomheten på den okkuperte Vestbredden, sa han.

Israelsk tjenestemann: Er klare. En høytstående israelsk tjenestemann sier at Israel studerer forslaget, men at de uansett er klare til å gjenoppta forhandlinger.

Etter at palestinernes president Mahmoud Abbas la fram en søknad om FN-medlemskap og anerkjennelse av den palestinske staten fredag, ba Kvartetten partene om å ta opp igjen forhandlingene innen en måned.

LES MER: Palestinerne søker fullt FN-medlemskap

Tidsplan. Ifølge kvartetten bør det innen tre måneder fremmes omfattende forslag til løsninger i fredssamtalene mellom Israel og palestinerne. Innen seks måneder bør man ha gjort betydelige framskritt. Og innen utgangen av 2012 bør en fredsavtale være på plass, skriver Midtøstenkvartetten i en uttalelse fredag.

Tilbudet ber begge parter avstå fra provoserende handlinger, men krever ikke spesifikt at Israel stanser byggevirksomheten, og nevner heller ikke en palestinsk stat innenfor 1967-grensene.

Men den gjentar støtten til visjonen som president Barack Obama har gitt uttrykk for av en palestinsk stat basert på 1967-grensene, med landbytter som partene blir enige om gjennom forhandlinger.

– Vi håper partene vil svare positivt på dette, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

På is. Israel motsetter seg palestinernes initiativ. Ifølge israelerne er forhandlinger eneste vei til anerkjennelse av en palestinsk stat, og statsminister Benjamin Netanyahu oppfordret i sin tale til hovedforsamlingen palestinerne til å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Byggevirksomhet. Forhandlingene mellom er for tida lagt på is fordi palestinerne ikke ser noe poeng i å forhandle så lenge Israel tillater fortsatt bygging i israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Palestinerne mener at den fortsatte byggevirksomheten på deres territorium fører til at det blir stadig mindre land igjen til den staten de ønsker seg, og som alle, inkludert Israel, sier de må få.

Det palestinske framstøtet i FN kom som et resultat av frustrasjonen palestinerne føler over de fastlåste forhandlinger og byggevirksomheten.

USA stilte seg solidarisk med Israel og gjorde det klart at de vil nedlegge veto mot medlemskapssøknaden i Sikkerhetsrådet, trass i at også president Barack Obama går inn for en tostatsløsning.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter