Nyheter

– Det tar lang tid å behandle terrorofre

Tenk langsiktig, var rådet helseministeren fikk da hun traff helsemyndighetene i New York.

Ti år etter terrorangrepene har New York fått lang erfaring med behandling av terrorofre. Den ønsker helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen å dra nytte av.

Ministeren møtte onsdag New Yorks helsemyndigheter og besøkte Bellevue-sykehuset. Der har de ett av flere sentre for behandling av folk som befant seg ved World Trade Center 11. september 2001.

– Det viktigste de formidler, er at man må planlegge for lang tid, at man trenger robuste systemer over lang tid, sier helseminister Strøm-Erichsen til NTB.

– De har hatt et registreringssystem her som omfatter 71.000 personer med en eller annen forbindelse til hendelsene i New York. Og det å ha kunnskap om hva som hendte, og hvordan den enkelte var involvert, er viktig her. Også for ting som kan komme opp senere.

Langsiktig. Strøm-Erichsen fikk flere råd om hvordan New York følger opp ofrene og legger opp behandlingstilbudet.

Dr. Joan Reibman leder arbeidet på Bellevue. Det beste rådet hun har til norske helsemyndigheter, er å tenke langsiktig.

– Det tar lang tid å håndtere, behandle og jobbe med ettervirkningene. Og folk må oppsøke hjelp når ting dukker opp, det er viktig å formidle at det er ingen skam å oppsøke hjelp, sier hun.

Oppfølging. Ett av budskapet fra ekspertene på Bellevue er å finne en ny normaltilstand etter at sjokket har lagt seg. Senteret behandler de fysiske skadene folk fikk, men tilbyr også hjelp mot de psykiske ettervirkningene.

– Det å kunne følge folk opp alle steder, er viktig for oss, sier helseministeren.

– Her har de kunnet sentralisere hjelpen. Det kan ikke vi. Men vi må bruke de sentrene vi har i Norge som kompetansesentre ut mot kommunene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter