Nyheter

PST fryktet attentat – Westergaard måtte avbryte Oslo-besøk

Karikaturtegner sier norsk og dansk sikkerhetstjeneste ba ham forlate Oslo.

Politiets sikkerhetstjeneste fryktet trolig et attentat mot den danske avistegneren Kurt Westergaard og ba ham mandag kveld reise tilbake til Danmark. Selv har Westergaard opplyst at alvorlige hjerteproblemer var årsaken til hjemreisen.
– Av hensyn til sikkerheten kan vi ikke bekrefte eller avkrefte hva som er årsaken til at han har reist hjem, men Westergaard lever med konstante drapstrusler, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.
Etter det NTB og flere andre medier erfarer, er det imidlertid klart at PST har hatt informasjon som gjorde at de ba Westergaard reise tilbake til Danmark.

Bedt om å reise. Westergaard sier selv at norsk og dansk sikkerhetstjeneste ba ham reise hjem fra Norge mandag kveld.

– Ja, det var noe den norske etterretningstjenesten og danske PET besluttet, sier Westergaard til NRK.
Westergaard selv understreker at forklaringen om hjerteflimmer er offisiell.
– Det er en offisiell forklaring, og det er at jeg fikk hjerteflimmer, sier han.
Westergaard forteller at han ikke føler seg dårlig nå.
– Nei, jeg føler meg ikke dårlig, ikke nå mer.

Fikk telefon. Sammen med visesangeren og forfatteren Geirr Lystrup skulle mannen bak den mest kontroversielle av de danske Muhammed-tegningene presentere boka og CD-en «Fortell fra Spania, Tobben!» på Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag. Westergaard har illustrert boka til den norske artisten.
Lystrup forteller til NTB at han fikk en telefon fra Westergaard sent mandag kveld. Westergaard var da allerede «på vei» ut av landet.
– Jeg fikk telefon fra Westergaard sent mandag kveld hvor han fortalte at han hadde fått hjerteproblemer. Dette kom som lyn fra klar himmel for meg. Det er et sjokk, og jeg er selvfølgelig redd for at det skal skje noe med ham, sier Lystrup.
Lystrup forteller at han har snakket både med Westergaards kone og med folk i 76-åringens følge.

Hjerteflimmer. Lystrup kjenner ikke til om det er framsatt trusler mot den danske illustratøren.
– Jeg vet ikke om det er kommet noen trusler, men kan ikke spekulere på det. Dette er leit for ham. Han hadde gledet seg til å komme, han var glad for boka som jeg synes han har illustrert helt fantastisk, sier Geirr Lystrup.
Han forteller at det har vært et stort hemmelighetskremmeri og sikkerhetsoppbud rundt Westergaards besøk i Norge. Fredag var Westergaard i Oslo sammen med sin kone og et følge av blant annet sikkerhetsvakter. Søndag besøkte Lystrup og Westergaard både Munch-museet på Tøyen og Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum.
– Han er 76 år gammel og går med stokk, men viste ingen tegn til svakheter da. Men han fortalte meg at han har fått sterkt hjerteflimmer og turde ikke fortsette løpet, sier Lystrup.

Fengsel. Geirr Lystrup ser fram til å ha tett kontakt med den danske illustratøren også etter at bokprosjektet er ferdig.
– Jeg kommer fortsatt til å ha kontakt med Westergaard. Det er viktig at kulturarbeidere i Norden ikke snur ryggen til og glemmer Westergaard, som lever døgnet rundt i et slags fengsel, tett omkranset av sikkerhetsvakter, sier Lystrup.
I stedet for Westergaard var det eieren av galleriet Draupner Skanderborg, Erik Guldager, som tirsdag formiddag representerte Westergaard under pressekonferansen på Litteraturhuset.
– Han er en god erstatter. Han har arbeidet tett med Westergaard både før og etter drapsforsøkene, sier Lystrup. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter