Nyheter

Siste etterlyste krigsforbryter tatt i Serbia

Den siste krigsforbryteren som var etterlyst av Haag-domstolen og fortsatt var på frifot, serbisk-kroatiske Goran Hadzic, ble arrestert onsdag.

Hadzic var en nøkkelfigur i det serbiske utbryterområde Krajina i Kroatia og var etterlyst for forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Kroatia mellom 1991 og 1995.

Det var den serbiske radiokanalen B92 som først meldte at Hadzic var tatt. Senere bekreftet Serbias president Boris Tadic at Hadzic ble pågrepet onsdag morgen i Fruske Gora-regionen i nærheten av Novi Sad.

Etter at den bosnisk-serbiske hærsjefen Radko Mladic ble arrestert i mai, var Hadzic den siste i rekken av krigsforbrytere fra krigene i det tidligere Jugoslavia som ennå var på frifot.

Trolig går det noen dager før han blir overført til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Drap og fordrivelse. Den 52 år gamle Hadzic er tiltalt for å ha gitt ordre om drap på hundrevis og fordrivelsen av titusener av kroater og andre ikke-serbere fra Krajina-regionen.

Han er også siktet for å ha ansvaret for at tusener av kroater ble holdt som fanger og torturert i fangeleirer.

Han hadde blant annet kommandoen da kroatisk-serbiske styrker drepte 264 kroater og andre som var hentet ut av et sykehus i Vukovar i 1991.

Den tre måneder lange beleiringen og raseringen av Vukovar og den etterfølgende massakren var et av de mørkeste kapitlene i krigen i Kroatia.

Før krigen var han lagerarbeider, men med støtte fra Serbias president Slobodan Milosevic endte han som president i «Republikken serbisk Krajina» fra 1991 til 1993.

Som leder for Krajina-republikken, som ble opprettet av serbiske kroater som var imot at Kroatia rev seg løs fra Jugoslavia, blir han holdt ansvarlig for terrorkampanjen mot kroater, bosniere og andre ikke-serbere i Krajina.

Levde åpent. Etter krigene levde han åpent i Novi Sad inntil det i 2004 ble tatt ut siktelse mot ham, og han ble etterlyst av krigsforbryterdomstolen.

Ryktene har lenge gått ut på at han levde i den maleriske fjellregionen utenfor Novi Sad, og ifølge det statlige fjernsynet RTS ble han pågrepet i det serbisk-ortodokse Krusedol-klosteret.

Fram til mai konsentrerte Serbia all sin innsats om å finne og utlevere Mladic til domstolen i Haag. Etter at han ble arrestert, kunne kreftene settes inn for å finne den siste i rekka.

Både EU-president Herman Van Rompuy og leder for EU-kommisjonen José Manuel Barroso hyller arrestasjonen og sier den er et viktig skritt i Serbias vei mot EU-medlemskap. ©NTB

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter