– Slik som dette asylinstituttet har utviklet seg de siste tiårene, mener jeg det er på tide å revurdere det. Det er blitt et redskap for folkevandring og fungerer ikke lenge som en trygg havn for mennesker i nød, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Per Willy Amundsen.
Menneskehandel. I går la Utenriksdirektoratet (UDI) frem sine halvårstall for 2011. De viser at antallet asylsøkere holder seg på et stabilt nivå. Så langt i år har 4.648 personer søkt asyl, mot 4.522 i 2010. Selv om tallene er betraktelig lavere enn i toppåret 2009, da det kom 17.226 asylsøkere på et helt år, er Frps Per Willy Amundsen ikke fornøyd.
– Asylinstituttet er blitt et internasjonalt lotteri. Det er ikke de svakeste vi hjelper, men dem som er ressurssterke nok til å bruke systemet. Gjennom dagens system er vi også med på å finansiere menneskehandel og annen organisert kriminalitet. Det er på tide at den vestlige verden tenker over om det er dette en ønsker, sier Frps innvandringspolitiske talsperson. Han selv er ikke i tvil om sitt svar.
– Asylinstituttet har utspilt sin rolle.
– Har ikke vi en plikt til å beskytte mennesker i nød?
– Fremskrittspartiet vil hjelpe mennesker i deres nærområde. Der kan vi hjelpe 50 ganger flere for de samme pengene.
– Barbarisk utspill. SVs innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås er sjokkert over utsagnet fra sin stortingskollega.
– Dette er et barbarisk utspill fra Per Willy Amundsen. Med dette avskaffer han menneskerettighetene. En slik politikk ville ført til at nordmenn som søkte asyl i Sverige under andre verdenskrig ikke ville fått beskyttelse. For meg blir dette ekstreme synspunkt, sier Holmås.
– Men har ikke et Frp rett når de sier at de mest ressurssterke har størst sjanse for å få opphold?
– Jeg mener dette er en utbredt misforståelse. Det som er faktum er at Frp fordømmer prestestyret i Iran, men de vil ikke gi beskyttelse til dem som er forfulgt av dem.
Somalia i krig. En gruppe som vil bli ekstra hardt berørt hvis Fremskrittspartiet får det som de vil er somalierne. Så langt i år har 1079 somaliere søkt asyl. Det utgjør 23 prosent av alle asylsøkere.
– Det finnes ikke noe farligere sted å bo i verden enn Somalia, sier Yussuf Abdillahi Abdi.
Han fikk i 2003 oppholdstillatelse. Nå sitter han på en fortauskafé i Oslo sammen med sin somaliske venn Gulled Mahammad Ali. I glasset har de kruttsterk arabisk kaffe.
– Vi kom til Norge for å få et bedre liv. Situasjonen er dramatisk. Det går ikke an å sende folk tilbake til Somalia, fortsetter Ali.
Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen er enig.
– Asylinstituttet har ikke utspilt sin rolle. Det ville vært uansvarlig å sende personer tilbake til hovedstanden Mogadishu i dag. I Nord-Somalia er det derimot trygt.
Danmark og Sverige. Det var den strenge innvandringspolitikken som stod sentralt da UDI i går inviterte til pressekonferanse for å presentere sine halvårstall. Direktør Ida Børresen brukte som vanlig Sverige som målestokk for å bekrefte norske myndigheters besluttsomme linje.
– Det er kommet tre ganger flere asylsøkere til Sverige enn det har gjort i Norge. Svenskene ligger som vanlig høyt over oss, konkluderte hun.
Hadde hun sammenliknet med Danmark ville situasjonen derimot sett vidt forskjellig ut. På de første fire månedene i år søkte kun 1.211 personer asyl i vår naboland. Av disse var 32 personer fra Somalia.
Gjennomsnittlig får fire av ti somaliere innvilget sin asylsøknad i Danmark, mot åtte av ti i Norge.