Nyheter

Etiopierne telter ved Domkirken etter asylavslag

– Vi har ikke noe sted å dra, sier asylsøkere.

Flere av de 53 etiopiske asylsøkerne som tirsdag formiddag ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, tilbrakte natten til onsdag i et telt utenfor Oslo domkirke.
– De fleste har sovet dårlig. Det har vært kaldt i natt, sier Tadesse Leul onsdag morgen. Rundt ham ligger 15-20 av hans landsmenn godt pakket inn i soveposer. Leul anslår at så mange som 30 personer har tilbrakt natten på brusteinen utenfor kirken.
På spørsmål om hvorfor de er der, er svaret like enkelt som det er resignert:
– Vi har ikke noe valg eller noe annet sted å gå. Etter at vi ble kastet ut fra Torshov og Refstad har vi ikke noe sted å gå. Derfor kom vi hit.

LES MER: Ber om orsaking for aksjon i domkyrkje

Ureturnerbare. Etiopierne har fått endelig avslag på sine søknader, men Norge kan ikke sende dem ut av landet fordi det ikke finnes noen avtale med Etiopia om retur.
De fleste av de 53 asylsøkerne har vært i Norge i mer enn fem år og har arbeidet og betalt skatt. Fra nyttår ble de fratatt skattekort og arbeidstillatelse.
I februar demonstrerte etiopierne mot avgjørelsen og innledet sultestreik i Oslo domkirke. De fikk tilbud om å være på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo til 6. april og deretter tilbud om plasser på andre mottak andre steder i landet. Asylsøkerne har sagt nei til tilbudet.

LES MER: Forlot kirken med flammer og sang

– Send oss til et annet land. Tadesse Leul var også med på demonstrasjonen i februar. Onsdag morgen har han ingen spesifikke krav til norske myndigheter.
– Vi vil bare at de skal se problemet.
En av dem som ikke har stått opp ennå, er mer konkret enn Leul.
– Vi har bare ett spørsmål: Kan dere sende oss til et tredje land, sier Eazana. Han kan ikke reise hjem, men sier alt er bedre enn å gå i fortsatt uvisshet i Norge.

LES MER: – Etiopiske spioner tok seg inn i Oslo domkirke

Avviste tilbud. Tirsdag var etiopierne fortsatt på de to transittmottakene. Da hadde UDI fått nok og kontaktet politiet for å få dem bort.
– Vi har gjort det vi kan for å få til en løsning ved å tilby hver enkelt plass i ordinære asylmottak. Dette har blitt avvist. Vi hadde derfor ingen andre alternativer enn å be politiet flytte dem, fordi vi trenger transittmottakene for asylsøkere som nylig har kommet til landet, sier assisterende avdelingsdirektør Per Engan-Skeie i Utlendingsdirektoratet (UDI).
Grunnen til at etiopierne har avvist UDIs forslag er at de ønsker å være i Oslo, som de føler en sterk tilknytning til. Direktoratet sier de ikke har plasser nok til alle som ønsker å være i hovedstaden.

LES MER: Biskopen: La asylsøkerne få et verdig liv her og nå

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter