Nyheter

Israelske prisvinnere støtter palestinsk stat

En gruppe med 17 vinnere av den prestisjetunge Israel-prisen ber om at det opprettes en palestinsk stat innenfor grensene fra 1967.

Prisvinnerne skal torsdag signere en underskriftskampanje sammen med flere titalls andre israelske kunstnere og intellektuelle.

Gruppen ber om en fullstendig slutt på okkupasjonen av Vestbredden og Gazastripen, som Israel erobret fra henholdsvis Jordan og Egypt under seksdagerskrigen.

En slutt på okkupasjonen er nødvendig for frigjøringen av både det palestinske og det jødiske folk, heter det i dokumentet fra israelerne.

Utmerkelse. Israel-prisen er det høyeste israelske utmerkelsen for fremragende arbeid innenfor felt som utdanning, historie og forskning.

Signeringen skal skje i en symbolsk seremoni i Tel Aviv, foran bygningen hvor David Ben-Gurion erklærte staten Israel for opprettet i 1948.

Aktivistene forventer at opprettelsen av en uavhengig palestinsk vil bli kunngjort «ved siden av Israel, i henhold til grensene for vår uavhengighet, fastsatt gjennom våpenstillstanden i 1949», ifølge teksten som skal underskrives.

Støtter. Israels ledende holocausthistoriker Yehuda Bauer sier han støtter kampanjen «fra et sionistisk ståsted».

– Sionisme har som mål å beskytte et jødisk nasjonalhjem. Men en vedvarende okkupasjon utelukker muligheten for at det jødiske folk kan leve i sitt land med en sterk majoritet og internasjonal anerkjennelse, sier professoren til avisa Ha’aretz.

Blant de øvrige deltakerne i kampanjen er Menachem Yaari, tidligere sjef for Israels forskningsakademi, grunnlegger av venstrepartiet Meretz, Shulamit Aloni og maler og billedhogger Danny Karavan.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter