Nyheter

Rakettregn i Misrata

Med noen minutters mellomrom regner Muammar Gaddafis granater over byen Misrata.

Etter seks ukers beleiring sprer panikken seg i den libyske opprørsbyen.

Hver dag bombarderes byen av granater. I tillegg forteller innbyggere og hjelpeorganisasjoner at Gaddafis styrker har brukt klasevåpen, noe som rammer sivilbefolkningen hardt.

Stadig flere ønsker å rømme byen, men eneste utvei er sjøveien, ettersom byen er omringet. Mandag ventet om lag 10.000 mennesker, mange av dem vestafrikanske arbeidere, i havna med håp om å komme seg vekk, ifølge nyhetsbyrået TT.

Rundt 1.000 mennesker ble evakuert av et gresk fartøy mandag ettermiddag, men det oppsto panikk i folkemengden da altfor mange forsøkte å komme seg om bord.

Fordømmer maktbruk. FNs spesialutsending til Libya, Abdul Ilah Al-Khatib, og FNs humanitære sjef Valerie Amos har møtt Libyas statsminister Mahmoud Al-Baghdadi og utenriksminister Abdel Ati Al-Obeidi.

– De gjentok verdenssamfunnets sterke fordømmelse av maktbruken mot sivile i Libya og har bedt libyske myndigheter om umiddelbart å stanse de militære angrepene mot alle deler av landet, og spesielt Misrata, sa FN-talsmann Frahan Haq mandag.

Sivile drept. Libyske myndigheter ble også bedt om å legge til rette for at humanitær hjelp skal nå fram til alle som trenger det, opplyser Haq.

Direktøren ved Misratas største sykehus sier at minst 1.000 mennesker er drept og 3.000 såret i byen som i flere uker har vært under beleiring av Gaddafis styrker.

– Minst 80 prosent av de drepte er sivile, sier direktør Khaled Abu Falgha til AFP.

– Trolig klasevåpen. Ifølge sykehusdirektøren har legene ved sykehuset de siste dagene fått inn veldig mange med skuddskader i hode og nakkeregionen. De har også fått inn et stort antall sårede med skader som trolig stammer fra bruk av klasevåpen, hevder han.

Denne typen skader har ført til at legene har måttet gjøre et stort antall amputasjoner. Sykehuset er ifølge Abu Falgha helt fullt, og alle som kommer inn med mindre skader, blir sendt hjem etter å ha fått en minimum av behandling.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter