Nyheter

Feilaktig dømt for drap – får 10 millioner kroner

Åge Vidar Fjell (60), som i 1990 ble feilaktig dømt for et drap i Kilebygda i Skien, er i Oslo tingrett tilkjent 10 millioner kroner i oppreisning.

Psykisk utviklingshemmede Fjell ble i 1990 dømt til sju års fengsel og ti års sikring.

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet i 2008 at saken – som kommisjonen betegnet som et justismord – skulle tas opp igjen. I 2009 ble han frifunnet for drapet av Borgarting lagmannsrett fordi han var utilregnelig da drapet ble begått.

Krevde 18 millioner. Kravet fra Fjell var på 18 millioner kroner, etter at Statens sivilrettsforvaltning i 2010 tilkjente ham 8 millioner kroner.

– Jeg er glad for at retten har sett at det beløpet var satt altfor lavt, sier en av Fjells prosessfullmektiger, advokat Jonny Sveen, til Aftenposten.no.

– Jeg vil nå sette meg ned sammen med Fjell og min kollega, Ole-Martin Meland, og vurdere oppreisningens størrelse, sier Sveen.

Staten ved Justis- og politidepartementet er i tillegg dømt til å betale Fjells sakskostnader på drøyt 300.000 kroner.

– Savner sidestykke. I dommen fra Oslo tingrett sammenlignes Fjells sak med sakene til Per Liland og Fritz Moen, som begge ble frifunnet for drap de tidligere var dømt for.

«I likhet med sakene til Liland og Moen, må det være riktig å påpeke at straffesaken til Fjell savner sidestykke i den norske strafferetts nyere historie. Det at Fjell var psykisk utviklingshemmet gjør saken enda mer enestående. Fjell er – i likhet med sakene nevnt ovenfor – ved en feil fra rettsvesenets side blitt rammet på en av de verst tenkelige måter, og er blitt frarøvet en meget stor del av sitt liv.», heter det i dommen.

Avhørt uten forsvarer. Retten finner det også på sin plass å kritisere etterforskningen av saken, samt hvordan straffen ble gjennomført og hvordan gjenopptakelsen av saken har vært håndtert.

I løpet av den første måneden etter pågripelsen ble Åge Vidar Fjell avhørt 17 ganger, alle uten forsvarer til stede.

«Plasseringen av Fjell på Anstalten på Ila synes ...) å ha påført Fjell en ekstra belastning. Til slutt mener tingretten at politiets håndtering av gjenopptakelsen, herunder prosessen det var før privatetterforsker Sandberg ble gitt tilgang til sakens dokumenter, gir grunnlag for kritikk.», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter