Nyheter

Libya: Mer og mer en borgerkrig

Gaddafi og opprørerne kjemper om viktige byer.

Styrkene til Muammar Gaddafi har gjenerobret flere byer, hevder statlige medier. Men opprørere avviser at de er slått tilbake. – Dette tar mer og mer form av en borgerkrig, mener norsk militærekspert.

Opprørerne kontrollerer mye av det østlige Libya og har forsøkt å ta seg vestover de siste dagene. Dessuten pågår det kamper i to strategisk viktige byer like øst og vest for Tripoli, Zawiyah og Misrata.

Gaddafis styrker, med støtte fra stridsvogner, artilleri, kampfly og helikoptre angrep de to byene, samt Ras Lanuf, en viktig oljehavn, lenger øst søndag.

En regjeringstalsmann hevdet at de har vunnet flere slag, og i gatene i Tripoli feiret Gaddafis tilhengere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Spesialstyrker og kampfly. – Disse kampene kommer nok til å fortsette i hvert fall noen dager, kanskje uker, sier Ola Bøe-Hansen, kommandørkaptein ved Forsvarets høyskole, til NTB.

Han mener kampene ligner mer og mer på en borgerkrig. Mens opprørerne trolig har flest soldater, kontrollerer Gaddafi de best trente soldatene, fremholder militæreksperten. Gaddafi har blant annet den såkalte Kamis-brigaden på 1.500-2.000 soldater, mange spesialtrente. Han har også det beste militære utstyret, og har trolig 20-30 jagerfly tilgjengelig, ifølge kommandørkapteinen.

– Gaddafis styrker har store deler av sin infrastruktur i orden, mens opprørerne trenger tid til å regruppere og organisere seg for å etablere et funksjonelt motstykke, sier Bøe-Hansen.

– I opposisjonens overkommando har det nok vært jobbet intenst med å konsolidere styrker og skape orden, mener militæreksperten.

– Må bygge koalisjon. Lørdag møttes opposisjonsgruppen kalt Libyas nasjonalråd i Benghazi øst i landet. De utpekte blant annet en militær leder og ba om anerkjennelse som Libyas representanter.

I gruppen inngår flere avhoppere fra Gaddafis regime og hær.

– Det er viktig at opposisjonen nå klarer å bygge en koalisjon og har forbindelser til ulike grupperinger, både stammeledere og militære støttespillere, sier Målfrid Braut-Hegghammer, Libya-kjenner ved Institutt for forsvarsstudier. Hun påpeker at vi vet lite om hva denne gruppen står for, og at det foreløpig er vanskelig å si i hvor stor grad de representerer opprøret.

– Men foreløpig har vi ikke sett noen alternative grupperinger, sier hun.

Braut-Hegghammer mener situasjonen er svært uavklart, og hun vil ikke spå hvor lenge kampene kan pågå.

– Det er ikke gitt at begge sider vil være i stand til å opprettholde et slikt konfliktnivå over lang tid. Det vet vi ikke nok om, mener hun.

Presset tilbake. Både øyenvitner og reportere fra Reuters hevder at oppførerne så langt har beholdt kontrollen med både Zawiyah, der det raste harde kamper lørdag, og Misrata.

Men opprørere vedgår at de har blitt presset tilbake østover fra byen Bin Jawad, som de inntok lørdag, til Ras Lanuf. Opprørere skal ha blitt overrasket i et bakholdsangrep i byen. Gaddafis styrker skal ha gjemt seg i bolighus, blandet seg med sivile og skjult seg på takene, melder nyhetsbyrået AFP.

Bin Jawad ligger på veien mot Gaddafis fødeby Sirte.

– Sirte er symbolsk viktig. Mange sier at dersom de tar Sirte, så vil Gaddafi falle, sier Bøe-Hansen.

Flyforbudssone. Diskusjonen om hvorvidt verdenssamfunnet skal opprette en flyforbudssone for å hindre Gaddafi å bruke sitt luftvåpen mot landets egne borgere, pågår. Flere land har sagt de ønsker en FN-resolusjon som støtter dette.

– Dersom man får massakrer, tilnærmet det man så i Rwanda, vil det internasjonale samfunn med all sannsynlighet gripe inn, sier Bøe-Hansen. Om Gaddafi tar i bruk kjemiske våpen, vil det også øke presset for å gripe inn.

Blant opprørerne er det delte meninger om de ønsker slik hjelp fra utlandet.

Søndag kom det meldinger om at flere spesialsoldater og en diplomat fra Storbritannia var blitt anholdt av opprørere øst i landet. Diplomaten ska ha blitt sendt for å opprette kontakt med opprørerne.

Ledende libyske opposisjonelle skal ha vært redde for at Gaddafi skal kunne bruke soldatenes nærvær som bevis for en vestlig intervensjon i landet og utnytte dette for å samle støtte i folket.

EU sendte søndag en gruppe eksperter til Libya for blant annet å undersøke den humanitære situasjonen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter