Nyheter

Yunus fikk sparken - går til retten

Brutal maktkamp, mener Erik Solheim.

Fredsprisvinneren Muhammad Yunus går til retten for å påklage avskjedigelsen fra Grameen Bank.

Klagen mot at han ble sparket fra ledelsen i banken han selv grunnla, blir behandlet i retten i Dhaka torsdag.

Onsdag opplyste Bangladeshs sentralbank at Yunus var avskjediget fordi han hadde hatt stillingen som direktør mye lenger enn loven ga adgang til.

Yunus og Grameen Bank ble i 2006 tildelt Nobels fredspris for arbeidet med å skape utvikling nedenfra i Bangladesh gjennom såkalt mikrokreditt – små lån til fattige bangladeshere, særlig kvinner

Avskjedigelsen av fredsprisvinner Muhammad Yunus fra Grameen Bank er et utslag av «brutal maktkamp», mener utviklingsminister Erik Solheim.

Etter måneder med press mot Yunus fikk han onsdag sparken.

– Bangladeshs sentralbank har løst Yunus fra sine plikter i Grameen Bank med øyeblikkelig virkning, sa styrelederen i Grameen Bank, Muzammel Huq ifølge AFP.

Yunus og banken han grunnla, har vært under etterforskning av den bangladeshiske regjeringen siden 12. januar.

Formelt oppgis grunnen til at utnevnelsen hans ikke har hatt den nødvendige godkjennelse gjennom Bangladeshs sentralbank. Grameen Bank bestrider avgjørelsen og varsler at avsettelsen skal påklages.

– Brutal maktkamp. Utviklingsminister Erik Solheim (SV) beklager det som er skjedd.

– Dette er en meget trist utvikling. Det vi ser, er en brutal maktkamp internt i Bangladesh. Yunus er en svært populær person, både hjemme og ute, og det skaper alltid motstandere, sier Solheim til NTB.

Han har flere ganger vært i kontakt med Yunus, senest for et par uker siden på telefon.

– Jeg presiserte at vi fra norsk side ikke sitter på noe som kan brukes mot ham. Det har jeg også gjort klart overfor internasjonale medier, sier Solheim.

Feilført 600 millioner. En dokumentar NRK sendte i fjor, fortalte en historie om hvordan Yunus overført 608 millioner kroner som var gitt av Norge, Sverige og andre land, til et nytt selskap han hadde etablert. Selskapet hadde andre formål enn mikrokreditt til fattige kvinner.

Fra norsk side var pengene kanalisert gjennom bistandsdirektoratet Norad.

– Vi, det vil si jeg, Norad og UD, har ikke noe å utsette på Yunus. Vi har ingen mistanke verken om korrupsjon eller underslag. Det er korrekt at vi hadde en uenighet på 1990-tallet om overføring av penger som ikke var klarert, men disse midlene ble tilbakeført, sier Solheim til NTB.

Fredsprisvinner. Yunus og Grameen Bank ble i 2006 tildelt Nobels fredspris for arbeidet med å skape utvikling nedenfra i Bangladesh gjennom såkalt mikrokreditt – lån til fattige bangladeshere, særlig kvinner.

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad sa i forbindelse med NRK-dokumentaren i november i fjor at ingen fredsprisvinner er blitt så grundig sjekket som Yunus og Grameen Bank.

Lundestad fastholdt at Yunus var en «verdig fredsprisvinner».

«Blodsuger». Yunus antydet i 2007 muligheten for å etablere et nytt politisk parti. Siden har han ligget i krangel med statsminister Sheikh Hasina, og flere ganger er han blitt utsatt for flere harde angrep.

Hasina har blant annet sagt at Yunus behandler Grameen Bank «som sin egen personlige eiendom» og at banken «suger blodet ut av de fattige».

Fredsprisvinneren er stevnet inn for retten i tre ulike søksmål som alle formelt har med Grameen Bank å gjøre.

– Jeg tror ikke siste ord er sagt i denne saken, sier utviklingsminister Solheim.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter