Nyheter

Demonstranter i Libya ut mot Gaddafi

Vil ha landets leder fjernet.

Etter harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker varsler aktivister nye protester i Libya torsdag.

Det var rolig i Libyas nest største by Benghazi onsdag etter kraftige sammenstøt og protester natten i forveien. Minst 38 mennesker ble såret i Benghazi natt til onsdag, skriver avisen Quryna. Minst ti av de sårede skal ha tilhørt sikkerhetsstyrkene.

Uroen i Midtøsten og Nord-Afrika har dermed spredd seg til Muammar Gaddafis Libya.

Avisen Seif al-Islam, som står Gaddafi-familien nær, skrev onsdag at sikkerhetsstyrkene grep inn for å stoppe sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Gaddafi.

– Nye protester. Flere oppfordringer til nye demonstrasjoner torsdag er lagt ut på internett av aktivister som føler seg oppmuntret av Hosni Mubaraks fall i Egypt.

En av gruppene inviterer til «Raseriets dag». Gruppen hadde 4.400 tilhengere mandag, men tallet var onsdag økt til 9.600. Den tar til orde for protester torsdag mot «korrupsjon og nepotisme».

En annen gruppe oppfordrer til folkeoppstand under tittelen «17. februar-intifadaen: En streikedag i Libya».

Protester. Videoopptak offentliggjort på internett viser flere hundre menn og kvinner som roper «Folket krever regimets avgang!» og «Gaddafi, gå av, gå av!», melder nyhetsbyrået DPA.

Øyenvitner sier til BBC at rundt 2.000 mennesker deltok i demonstrasjonen i Benghazi. Politiet skal ha brukt gummibelagte kuler og vannkanoner og tåregass for å oppløse den.

Nyhetsbyrået AFP melder om omfattende arrestasjoner onsdag av demonstranter som deltok i protestene kvelden og natten før.

40-årig styre. Ifølge en sammenstilling magasinet The Economist har foretatt, er Libya ett av de landet i Midtøsten og Nord-Afrika hvor potensialet for et folkeopprør er størst.

I oversikten blir Libya bare slått av Jemen når parametere som arbeidsledighet, grad av demokrati, andel av befolkningen som er under 25 år, korrupsjonsnivå og BNP per innbygger vektes og legges til grunn.

Samtidig peker mange analytikere på at muligheten for et folkeopprør i Libya kan være mindre enn i andre land, fordi Muammar Gaddafi har sørget for å alliere seg med mektige klaner rundt om i landet. Landets oljerikdom har også bidratt til å trygge Gaddafis posisjon.

Oberst Gaddafi har styrt Libya med hard hånd i over 40 år, noe som gir ham den tvilsomme æren av å være den lederen i Afrika som har sittet lengst ved makten.

Mange motstandere. Bakgrunnen for denne ukens protester skal være arrestasjonen av en advokat som har kritisert myndighetene.

Noen av demonstrantene kastet stein mot politifolkene, og en libysk avis skriver at demonstrantene hadde med seg bensinbomber. Også vanlige folk som støtter regjeringen, var innblandet i sammenstøtene i byen Benghazi.

En statlig TV-kanal meldte onsdag at det ble holdt demonstrasjoner til støtte for lederen mange steder i Libya.

Myndighetene løslot onsdag 110 medlemmer av en forbudt, islamistisk gruppe, opplyser en menneskerettsaktivist ifølge Reuters.

Sprer seg. Etter at presidentene i både Egypt og Tunisia er blitt presset til å gå av, har det vært demonstrasjoner mot autoritære regimer i rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Motstandere og tilhengere av Jemens president Ali Abdullah Saleh støtte onsdag sammen for fjerde dag på rad i hovedstaden Sanaa, og to personer ble drept.

Av 23 millioner mennesker lever 40 prosent på mindre enn 2 dollar om dagen, og en tredel av befolkningen lider av kronisk sult.

Onsdag demonstrerte også flere tusen sjiamuslimer i Bahrain i forbindelse med gravferden til en mann som ble drept av politiet denne uken.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter