Nyheter

Oppstanden sprer seg

Mens demonstrantene holder stand i de store byene, sprer opptøyene seg til den egyptiske landsbygda.

Minst tre demonstranter ble drept og hundre såret i kamper mellom politi og rundt 3.000 demonstranter vest i Egypt onsdag.

Sammenstøtene fant sted i ørkenprovinsen al-Wadi al-Jadid, og det er første gang det er meldt om store demonstrasjoner i denne regionen mot president Hosni Mubarak og hans regime.

Opprøret i Egypt har hittil vært et byfenomen som har samlet mange unge menn fra middelklassen, men et besøk til byer langs Nilen kan tyde på at misnøyen med regimet sprer seg.

LES MER: Stillingskrig i Kairo

Støtte. Analytikeren Nabil Abdel Fatah mener demonstrantenes budskap «har støtte fra hele det egyptiske folket, inkludert bønder og folk på landsbygda».

– De har de samme behovene og lider på samme måte som folk i byene, mener han.

Demonstrasjonene har tvunget regimet til forhandlinger og enkelte innrømmelser.

Demonstrantene i Kairo samlet seg også onsdag i tusentall på Tahrir-plassen. Aktivister blokkerte også adgangen til nasjonalforsamlingen, ifølge BBC.

LES MER: Kristne beskytter muslimer

Streik. Samtidig ble det meldt at 6.000 arbeidere ved Suez-kanalen hadde gått til streik sammen med tusenvis av andre arbeidere rundt om i landet.

I storbyen Alexandria var flere titusen mennesker ute for å demonstrere, og rundt 3.000 innbyggere i Port Said stormet og satte fyr på et statlig kontor.

Demonstrantene skal ha marsjert til stedet fra slumområdet Zirzara for å kreve bedre boforhold.

Trusler om kupp. Opposisjonen reagerer sterkt på visepresident Omar Suleimans uttalelser tirsdag kveld, da han truet med uoverskuelige konsekvenser om det ikke snart ble slutt på protestene.

– Vi ønsker ikke å forholde oss til det egyptiske samfunnet med politiets redskaper, sa Suleiman og advarte mot hva som kunne skje om ikke dialogen med demonstrantene fører fram.

– Alternativet er at det skjer et kupp. Det vil bety uberegnelige og hastige tiltak, inkludert mange irrasjonelle, sa visepresidenten.

En talsmann for opposisjonen sier ifølge BBC at Suleiman forsøker å skape et katastrofescenario for å kunne innføre unntakstilstand og knuse demonstrasjonen på Tahrir-plassen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter