Nyheter

Stoltenberg: – Skal ikke belønne ulovlig opphold

Står fast ved Maria Amelie-vedtak.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han ikke vil overprøve Utlendingsnemndas vedtak i enkeltsaker. Han gjentar at personer med ulovlig opphold, skal sendes ut.

– Det skal ikke belønnes at noen har unndratt seg utsendelse lenge og i årevis levd ulovlig i landet. At en person velger å leve i skjul etter et avslag, skal ikke premieres, sa statsministeren med henvisning til Amelie-saken.

Stoltenberg la til at regjeringen ikke vil la seg presse til en urettferdig asylpolitikk på grunn av én enkelt sak.

Det var Fremskrittspartiet som tok opp asyl- og innvandringspolitikken under den muntlige spørretimen onsdag.

Frps nestleder Per Sandberg åpnet med å rose Ap for å stå fast på prinsippet om likhet for loven, selv om det har vært en storm av protester fra mange hold, også fra SV. Han inviterte Ap til forlik i Stortinget om asyl- og innvandringspolitikken, et utspill statsministeren valgte å overse.

LES MER: Hardt ut mot mediedekning av Amelie-saken

Store mangler. – Men den siste uken har avslørt store mangler ved utlendingsloven av 2008. Vi ser at personer uten ID tar universitetsutdanning og får tilgang til trygd og offentlige tjenester. Tusenvis av mennesker er i landet uten papirer og lovlig opphold, og vi har en situasjon på asyl – og innvandringsområdet som er uten kontroll, framholdt Sandberg.

Statsministeren delte ikke denne virkelighetsbeskrivelsen.

– Regjeringen følger to overordnede prinsipper. Mennesker som blir forfulgt, skal få beskyttelse, og alle skal få individuell behandling. Oppfyller man ikke kravene, må man reise ut. Det beste er at det skjer frivillig, hvis ikke sendes de ut med tvang. Det å unndra seg følgene av et avslag, skal ikke belønnes, understreket statsministeren.

Han varslet at regjeringen vil trappe opp tvangsutsendelser og at det i fjor ble sendt ut 4.600 mennesker som ikke oppfylte kravet om beskyttelse.

LES MER: Amelie i frihet - kan fortsatt bli kastet ut

Må si nei. – Vi må si nei til noen for å si ja til dem som har behov for beskyttelse, sa statsministeren.

Han understreket at politiet bare håndhever de lovene Stortinget har vedtatt, også i den aktuelle Amelie-saken.

– Individuell behandling tar lang tid, gjennom anker og i rettsapparatet, slik tilfellet er i denne saken. Men når vedtaket hele veien er opprettholdt, skal det tas til følge. Det skal ikke lønne seg å holde seg i skjul. Det skal være likhet for loven, sa statsministeren.

Han la til at alle land, bortsett fra Cuba, aksepterer frivillig retur av egne borgere.

Statsminister mente også at bruken av begrepet papirløse er lite passende.

– Både myndigheter og asylsøkerne selv har bunker med papirer. Det riktige er å si at dette er mennesker med ulovlig opphold og som forsøker å unndra seg et lovlig vedtak. Slike omgåelser skal ikke belønnes, sa statsministeren.

LES MER: Forsker: Maria Amelie kan få problemer i Russland

Instruere. Høyres Jan Tore Sanner ville vite om regjeringen har planer om å instruere UNE til å omgjøre Amelie-vedtaket, men det har statsministeren overhodet ikke. Han presiserte at man ikke må blande sammen asylsøknader og arbeidstillatelser. Det er to ulike spor med ulike framgangsmåter for søkerne.

– Vi har skjerpet adgangen til asyl fordi vi så det var mange grunnløse som kom. Samtidig har vi økt adgangen til arbeidstillatelser. Dessuten er det Stortinget som har bestemt at søknader om arbeidstillatelse skal sendes fra søkerens hjemland, sa statsministeren.

Venstres leder Trine Skei Grande beskyldte regjeringen for å stå til Høyre for Berlusconi og Sarkozy og at Norges asyl- og innvandringspolitikk er blant Europas mest umenneskelige.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter