Nyheter

Muslimske mødre nektet å ta rektor i handa

Rektor skrev brev og ba muslimer engasjere seg mer i skolen.

En mor ved Mjøndalen skole i Nedre Eiker truer med å anmelde rektoren ved skolen etter at han delte ut et brev til sine muslimske elever. I brevet ber rektoren muslimske elever og foreldre engasjere seg mer i skolens aktiviteter.

Rektoren Thore Ryghseter sier til Drammens Tidende at han skrev brevet med gode hensikter og for å skape dialog. Han forteller om positive tilbakemeldinger fra flere foreldre.

– Det var positivt ment. Jeg ønsker at alle elevene skal være en del av fellesskapet ved skolen, sier han og understreker at lærerne hele tiden jobber med integrering.

«En del av det norske samfunnet». I brevet, som er tilgjengelig for alle på skolens hjemmeside, skriver Ryghseter blant annet:

«Jeg ønsker at alle muslimske elever og familier reelt viser ved handling og væremåte at de ønsker å være en del av det norske samfunnet. Jeg ønsker at de vil delta på skolens aktiviteter, delta på leirskole, bidra til å betale for turer og leirskole på lik linje med de andre elevene», skriver rektoren.

Ryghseter skriver videre at hvis man ikke setter det nye landets friheter svært høyt, så hadde man vel ikke kommet hit.

«Ellers hadde man vel blitt værende i sitt eget land», skriver Ryghseter.

Nekter å hilse. Rektoren skriver også at han ved to anledninger de siste par årene opplevd at muslimske mødre har nektet å hilse på ham.

«Neste gang er jeg forberedt – og jeg skal så avgjort si hva jeg mener – det blir ingen hyggelig samtale og jeg vil ikke være særlig imøtekommende. Vi er tross alt i Norge», heter det.

Sju–åtte prosent av elevene ved skolen kommer fra muslimske familier.

Rektor Ryghseter sier han frykter konsekvensene hvis mange av de muslimske elevene ikke møter opp på felles aktiviteter. I brevet trekker rektoren blant annet fram manglende deltakelse på skolegudstjeneste og leirskole. Han ønsker at muslimske foreldre er med som foreldrerepresentanter, slik at de ser hva som faktisk skjer på en leirskole.

– Uakseptabelt. Moren til en av elevene som fikk utdelt nyttårsbrevet, reagerer sterkt.

– Det er uakseptabelt at han kommer og deler det sånn ut i klasserommet. Han kan ikke skjære alle over en kam, sier moren som selv er oppvokst i Norge.

Moren kaller brevet diskriminerende og vurderer ifølge Drammens Tidende å anmelde saken til politiet.

Ryghseters overordnede, kommunalsjef Siri Sørensen, sier hun har lest brevet og har bedt om et møte med rektoren onsdag morgen. Hun ble tirsdag oppringt av en forelder som reagerte på brevet.

– Jeg vil vite hva han har tenkt da han skrev brevet. Jeg har forståelse for det forelderen sa hun reagerte på. Det er noe av bakgrunnen for møtet, opplyser Nedre Eikers kommunalsjef for oppvekst og kultur til Drammens Tidende.

Her er brevet rektor skrev under tittelen Godt nyttår:

«Nyttårsforsetter – det er noe de fleste voksne har. Jeg selv er ingen unntak. Undersøkelser viser at det er lettere å slutte med noe enn å begynne med noe. Jeg har vridd hjernen for å finne noe å slutte med, men det er ingen ting jeg har lyst til å slutte med. Ifølge statistikken så er det da helt dødfødt å lage noe nyttårsforsett for meg selv. Kanskje det er lettere å lage et for skolen. Og jeg har flere tanker om skolen.

Vi har opplevd en økning av fremmedspråklige elever dette skoleåret. Andelen muslimske elever har økt ganske mye. Det er i utgangspunktet helt uvesentlig hva elevene og deres foreldre tror på – hvis det ikke påvirker skolehverdagen.

Når man flytter til dette landet – uansett årsak – så er man vel interessert i å bli en del av det norske samfunnet så raskt som mulig. Det er en selvfølge at man setter dette landets friheter svært høyt – ytringsfrihet, handlingsfrihet og trosfrihet. Ja – for ellers hadde man vel ikke kommet hit. Ellers hadde man vel blitt værende i sitt eget land.

Jeg har ved to anledninger de siste to årene opplevd at to muslimske mødre har nektet å hilse på meg som rektor. Jeg ble begge ganger svært sjokkert og handlingslammet – dessverre. Det er en selvfølge i dette landet at mennesker hilser på hverandre – tar hverandre i hendene. Det er direkte uhørt å ikke gjøre det. Det er uhøflig og viser total mangel på respekt å nekte dette.

Neste gang er jeg forberedt – og jeg skal så avgjort si hva jeg mener – det blir ingen hyggelig samtale og jeg vil ikke være særlig imøtekommende. Vi er tross alt i Norge.

Jeg har et nyttårsønske – og det gjelder våre muslimske venner. Jeg ønsker at alle muslimske elever og familier reelt viser ved handling og væremåte at de ønsker å være en del av det norske samfunnet. Jeg ønsker at de vil delta på skolens aktiviteter, delta på leirskole, bidra til å betale for turer og leirskole på lik linje med de andre elevene. Jeg ønsker til og med at de er med på julegudstjenesten vår i 2011 på lik linje med resten av skolen. Det har med norsk tradisjon å gjøre. Du blir ikke noe dårligere muslim om du er til stede på en kristen julegudstjeneste. Det har ingen vondt av å være med på. Jeg kan selv gjerne være med på å feire ID i en moske – har ikke vondt av det. Ungene mine har heller ikke vondt av det – det er bare positivt å utvide sine erfaringer og kunnskaper om andre. Det hadde bare vært hyggelig og en måte å vise respekt for andes tro. Her er dermed oppfordringen gitt – og den vi bli gjentatt mange ganger – i alle anledninger som det er mulig.

Jeg vil takke de muslimske foreldrene som gir sine barn lov til å delta på julegudstjeneste, delta på alt som skolen tilbyr. Det gjelder per i dag ca 50 % av de muslimske elevene. Jeg ønsker imidlertid at denne prosentdelen nærmer seg 100.

Med ønske om et enda bedre samarbeid og enda bedre kontakt med den muslimske delen av elevene og foreldrene ved Mjøndalen skole.

Thore Ryghseter

rektor»

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter