Nyheter

Biskop holdt appell for Maria Amelie

Flere hundre demonstrerte for Maria Amelie etter politiets anke til Høyesterett.

Samboeren hennes var en av dem som holdt appell.

Eivind Trædal sier han er ekstremt skuffet over at politiet anket beslutningen om å sette samboeren fri.

– Jeg ønsket bare å se henne igjen i frihet i dag. På lang sikt er målet at hun skal få bli i Norge, men på kort sikt er det viktigste at hun får komme hjem, sier en tydelig preget Trædal til NTB.

LES MER: Politiet anker Maria Amelie-saken til Høyesterett

– Ingen fortjener dette. Han har ikke truffet samboeren mandag, men håper på en ny sjanse tirsdag kveld, så sant den unge kvinnen ikke sendes ut før den tid.

– Jeg kan ikke forstå at hun skal holdes fanget slik hun gjør. Hun er utsatt for dårlig og ydmykende behandling. Ingen fortjener å gå gjennom det de opplever på Trandum, sier han og uttrykker medfølelse med andre familier som har sine kjære på politiets utlendingsinternat.

Han sier kjøresten er i ferd med «å gå på veggen» og trolig vil trenge psykologisk hjelp når hun kommer ut.

Den mest umiddelbare frykten er at Maria Amelie blir sendt til Russland og en tilværelse som fredløs og papirløs der. Selv har Trædal søkt visum for å kunne følge henne dersom utsendelsen blir gjennomført.

– Den søknaden ligger inne, og det som gjenstår fra min side er å levere en kopi av reiseforsikringen min.

LES MER: Biskop: Politikere toer sine hender i Amelie-saken

Barns rettigheter. Flere av de andre som holdt appell mandag understreket at de mener behandlingen av Maria Amelie og andre papirløse ikke er Norge verdig.

– Det går ikke an. Det er rett og slett skammelig, sa nestleder Inger Lise Hansen i Kristelig Folkeparti.

– Jeg blir veldig sint av å se mennesker bli behandlet slik. Her skyver man en ung kvinne foran seg for å synliggjøre at vi har en streng asylpolitikk.

Også Marianne Borgen (SV), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Helge Solum Larsen (V) uttrykte oppgitthet over at systemet settes over enkeltmennesket. De ønsket også en styrking av barns rettigheter, først og fremst til å bli vurdert selvstendig og ikke utelukkende på bakgrunn av valg foreldrene har tatt for dem. Maria Amelie var selv mindreårig da hun kom til Norge etter flere år på flukt.

Appell og applaus. Generalsekretær John Petter Egenæs i Amnesty International refererte til lagmannsrettens avgjørelse om å sette Maria Amelie fri. Der vises det til manglende «fingerspitzgefühl» rundt pågripelsen.

– Med anken i dag viser politiet at dette er en boksekamp og hun skal knockes. Man trenger ikke fingerspitzgefühl i en boksekamp, sa han til applaus fra de anslagsvis 600 oppmøtte utenfor Justisdepartementet.

Applaus fikk også Oslo-biskop Ole Christian Kvarme da han avslutte sin appell. Han hentet fram arven fra Nansens arbeid i Kaukasus og holdt den opp mot arrestasjonen av 25-åringen fra Kaukasus etter at hun hadde besøkt nettopp Nansenskolen på Lillehammer. Til slutt hadde han følgende oppfordring til regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap):

– Gi henne et moderne og norsk Nansenpass.

De fleste appellantene avsluttet sine innlegg med lignende oppfordringer, og et annet utsagn som høstet applaus var enkelt, men effektfullt:

– Slipp Maria ut! Dette må ta slutt!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter