Nyheter

– Samarbeidet om sabotasjevirus

USA skal ha samarbeidet med Israel om dataormen Stuxnet, som er laget for å stoppe Irans atomvåpenplaner.

I samarbeid med USA har israelsk etterretning i to år testet den ødeleggende dataormen Stuxnet, som skulle brukes til å sabotere Irans «atomvåpenplaner»,

I november var den ødeleggende dataormen trolig årsaken til at en femdel av Irans kjernefysiske sentrifuger krasjet, ifølge The New York Times.

Fra flere hold har det vært hevdet at Israel står bak viruset som fra i fjor sommer har angrepet datasystemer i Iran, men også i flere andre land. Sikkerhets- og militæreksperter har siden beskrevet Stuxnet som spesialdesignet for å sabotere Irans atomprogram.

Testsenter. Med USAs hjelp har Israel brukt de to siste årene til å teste ut dataviruset, skriver NYT.

Utprøvingen skal ha skjedd i Dimona-anlegget i Negev-ørkenen sør i Israel. Det strengt bevoktede anlegget skal være selve hjertet i det atomvåpenprogrammet som israelerne selv aldri offisielt har innrømmet.

Med kompetansen fra Dimona og sentrifuger lik dem som Iran har, har anlegget spilt en nøkkelrolle i utviklingen av Stuxnet, skriver avisen.

Uten Dimona-testene ville viruset aldri blitt så effektivt, mener avisens kilder.

Tilbakeslag. Både USA og Israel har nylig sagt at de har grunn til å tro at Irans atomprogram har blitt «satt flere år tilbake».

USA har henvist til de mange sanksjonene som både FN og enkeltland har innført overfor Iran. Israelske myndigheter har antydet at «teknologiske utfordringer og vanskeligheter» trolig har ført til at Iran trenger tre år til før de klarer å fremstille atomvåpen.

Stuxnet ble ikke nevnt, verken av USAs utenriksminister Hillary Clinton eller Israels nå pensjonerte etterretningssjef Meir Dagan.

Atomfrykt. Ifølge NYT har utviklingen av viruset skjedd i samarbeid med USA, men også Tyskland og Storbritannia skal ha medvirket, enten de visste om det eller ikke.

Vestlige land frykter at Irans atomprogram skal brukes til å utvikle kjernefysiske våpen, men landets myndigheter sier de kun har til hensikt å produsere energi.

Israel skal på sin side, ifølge ubekreftede rapporter, ha bygget omkring 200 atomsprengladninger i Dimona. Offisielt er landets myndigheter tvetydige i spørsmålet om det er en atommakt. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter