Nyheter

Hvor langt rekker et nys?

Er det nok å holde hånden foran munnen når man hoster for å unngå å spre bakterier? Forskere leter nå etter svar.

Svarene kan bidra til at færre mennesker blir smittet av influensa. Dermed kan disse menneskene bli spart for helseplager, mens arbeidsgiverne deres slipper fravær. Offentlige myndigheter kan få sine trygdeutgifter redusert.

Dråper. Singapore-forskerne bruker et stort speil og et spesialkamera til å registrere de små dråpene som spres fra en persons nese, når vedkommende hoster, nyser, ler eller snakker.

– Hensikten er først og fremst å sørge for at folk som arbeider med smittevern, skal få mer og bedre informasjon. I dag hersker det uenighet om hvilke virus eller bakterier som spres gjennom lufta, sier forskergruppens leder Julian Tang.

Det hersker liten tvil om at en influensasyk person kan smitte andre ved å nyse eller hoste. Men foreløpig vet man lite om hvor mye smittestoff vedkommende sender ut, eller hvor langt stoffet kan seile gjennom lufta

Speil. I et forskningsprosjekt med en kostnadsramme tilsvarende beskjedne fem millioner kroner, har Tang og hans kolleger brukt et stort, konkavt speil og et kamera som tar opp til en kvart million bilder i sekundet. Dermed kan man studere dråpespredningen i minste detalj.

Samtidig arbeider det japanske selskapet NEC Avio med en innretning som ligner et vanlig bordspeil som registrerer temperaturen til mennesker som ser seg i speilet. Målingen gjengis i et display på speiloverflaten, mens feber varsles med et tydelig lydsignal.

Disse termometrene fins i to versjoner som selges for beløp tilsvarende 7.000 og 8.500 kroner. Folkene bak innretningen mener den kan selges til skoler, sykehus og selskaper som ønsker å sjekke besøkende for smittefare før de slippes forbi resepsjonen. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter