Nyheter

WikiLeaks: Israel ville strupe Gaza

Skulle presse Hamas.

Utad begrunnet Israel blokaden av Gazastripen med behovet for sikkerhet. Men overfor USA kom det virkelige motivet fram: Gaza skulle holdes på kanten av stupet for å presse Hamas.

Det går fram av amerikansk diplomatpost som WikiLeaks har lekket og som Aftenposten har tilgang til.

LES MER: Stoltenberg: – WikiLeaks ikke alvorlig

Det var i ukene og månedene før krigen i årsskiftet 2008-09 at israelske tjenestemenn, etterretningsorganer og politikere informerte amerikanske diplomater om Israels virkelige hensikter overfor Gaza.

«Som en del av deres overordnede embargoplan mot Gaza har israelske tjenestemenn bekreftet ved mange anledninger at målet er å holde Gazas økonomi på kanten av kollaps, uten å dytte den over kanten,» skriver USAs ambassade hjem til Washington 3. november 2008.

Bare dager etterpå ble våpenhvilen mellom Israel og Hamas brutt og halvannen måned senere var krigen et faktum.

USA forsøkte å presse Israel til å snu og åpne for utenlandske pengeoverføringer til Gaza, slik at offentlig ansatte kunne få sin lønn, men Israel var ikke til å rokke, ifølge ambassaden.

På det tidspunktet hadde palestinske myndigheter desperat appellert til FN og EU om 100 millioner shekel i måneden for å betale lønninger.

I et annet dokument heter det at brigadegeneral Danny Arditi, som var en av statsminister Ehud Olmerts nærmeste rådgivere, sa at «målet var å skade Hamas-myndighetene i Gaza økonomisk uten å skape en humanitær krise, og kjøpe tid for at Fatah kunne gjenoppbygge støtte».

Israel innførte blokaden mot Gazastripen etter at Hamas kom til makten i 2007. Grensene ble stengt, med unntak for noen humanitære forsendelser og fra tid til annen, enkelte sjeldne pengeoverføringer, med store lidelser for sivilbefolkningen som konsekvens.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter