Nyheter

‘Jenta’ står bak australsk storflom

Australia offer for kjent værfenomen.

Den australske delstaten Queensland opplever sin verste flom på 50 år. Årsaken er værfenomenet La Niña – eller «jenta». Men hvorfor utslaget i år er så kraftig, er usikkert.

La Nïña, og motsatsen El Niño (gutten), oppstår i Stillehavet med jevne mellomrom og innebærer at forskjellen mellom trykket på den vestlige og østlige siden av havet øker.

I disse dager har store vannmasser blitt forskjøvet til den vestlige siden av havet, noe som har ført til at havet har steget og forårsaket store mengder nedbør.

– Dette er en sirkulasjon som veksler hele tiden. Men styrken på La Niña'en som Australia opplever nå, er den kraftigste på 30 år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hvorfor flommen i enkelte områder samtidig er den verste på 50 år, kan skyldes at jorda på forhånd var svært tørr.

Da var det havnivået ved Sør-Amerika som steg, og land som Peru og Chile opplevde flom som følge av kraftig regn i ukevis.

Klimaendringer? Om det velkjente værfenomenet får mer ekstreme utslag som følge av klimaendringene, er det ingen som vet.

– Klimaforskere er enige om at de har påvirket effekten og hyppigheten av El Niño og La Niña, men vi vet ikke helt på hvilken måte, sier Hygen.

Det er heller ingen forskere som har greid å gi en fullgod forklaring på fenomenet i seg selv, som rammer med to til sju års mellomrom. Forskerne vet imidlertid at det har sammenheng med vinder som blåser langs ekvator, og havets overflatetemperatur.

Og langs kysten av Sør-Amerika har El Niño vært kjent i årtier av fiskerne. De merket værforandringen ved at det ble dårlig med fiske. Ettersom det gjerne rammet før jul, fikk fenomenet navn etter jesusbarnet, populært kalt El Niño. Med lite fisk i havet, måtte fiskerne holde seg hjemme, og julefreden kunne senke seg.

Norge upåvirket. Ifølge Hygen er det ingenting som tyder på at det som skjer i Stillehavet har noen betydning for været i Norge.

– Dette er et gedigent fenomen som rammer store deler av jordkloden, men vi er for langt unna til at vi merker noe til det, sier Hygen.

I Australia er det ventet at flommen i Queensland vil vare i flere uker. La Niña har ført til at 2010 var det våteste året i Australia siden 1974. På grunn av alle lavtrykkene var det også det kaldeste i det 21. århundret, selv om gjennomsnittstemperaturen fortsatt var høyere enn normalt.

Det våte været har imidlertid kun rammet enkelte regioner. Deler av Western Australia var samtidig den tørreste regionen på kontinentet, og i sentrale og nordlige strøk av New South Wales, deriblant Sydney, var det mindre nedbør enn normalt.

Australske meteorologer stusser over værmønstret.

– Det usedvanlige med mengden nedbør er at mesteparten kom i annet halvår, sier Don White i Weatherwatch Australia til avisa The Australian.

– Den første halvdelen av 2010 var ikke noe spesielt værmessig, men så fikk Australia sin våteste vår noensinne, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter