Nyheter

Vurderer å gi gratis prevensjon til unge kvinner

Et forsøk fra Tromsø og Hamar med gratis utdeling av prevensjon til unge kvinner mellom 20 og 24 år førte til at aborttallene ble halvert.

Derfor vurderer Helsedirektoratet å gi alle kvinner i denne aldersgruppen tilbud om gratis prevensjon. Det er kvinner i denne aldersgruppen som får utført flest aborter per år i Norge, skriver Aftenposten.

Forskningsprosjektet i Tromsø og Hamar sammenlignet tallene med to kontrollkommuner uten tilbud om gratis prevensjon, Bodø og Porsgrunn. Aborttallene gikk ned til det halve i Tromsø og Hamar sammenlignet med tallene fra de to kontrollkommunene.

Saken kommer trolig på politikernes bord i løpet av neste år. Politikerne er delt i synet på forslaget.

Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), mener at det er et medisinsk paradoks å gi gratis prevensjon til kvinner som er i den gunstigste alderen for å få barn.

Tidligere leder i Aps kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem, tror på sin side det er både samfunnsøkonomisk og kvinnepolitisk klokt å dele ut gratis prevensjon. Bekkemellem er i dag direktør i Legemiddelforeningen.

Høyes kvinnepolitiske talsmann, Linda Cathrine Hofstad Helleland, mener det er en god idé å dele ut gratis prevensjon til kvinner mellom 20 og 24 år.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter